Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


15.12.2017. / 22:00h BiH - Na godišnjici 2. gardijske brigade HVO-a

Višestruki ubica po tvrdnjama Lučića - Stanko Sopta: Slobodan Praljak je heroj

Višestruki ubica po tvrdnjama Lučića - Stanko Sopta: Slobodan Praljak je heroj
U vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru je, u organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, svečano obilježena 24. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a.

Tom prilikom je ratni zapovjednik 2. gardijske brigade Stanko Sopta Baja, osvrnuvši se na čin Slobodana Praljka u haškoj sudnici, kazao kako su svi pripadnici 2. gardijske brigade heroji.
 
- Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima. I stoga, sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo,  poručio je Sopta.
 
Stanko Sopta Baja inače je jedan od najmlađih generala izašlih iz rata, a njegovo ime od ranije se dovodilo u vezu za zločinima i to u izvještajima SIS-a koje je nekadašnjem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu podnosio Ivo Lučić, tadašnji pomoćnik direktora tajne službe.
 
U otkrivenim transkriptima našao se i razgovor od 12. maja 1998., kada je Lučić Tuđmanu davao ocjene i informacije o mnogim tada i sada  aktuelnim političkim i vojnim ličnostima BH Hrvata.
 
Lučić u razgovoru Tuđmanu govori kako se ne bi smjelo dopustiti da Ante Jelavić i logističari iz Ministarstva obrane preuzmu HDZ u BIH.
 
LUČIĆ: Zbog njihove isključivosti, neshvaćanja politike i svega ostaloga, upletenosti u masu loših stvari, ne bi im se smjelo dopustiti niti da budu na čelu, a niti da imaju prevagu u HDZ-u. Evo, reći ću Vam koji su kriteriji. Jedan od tih generala kaže meni da je osobno ubio 40 ljudi, i da je to razlog da on treba voditi politiku.
 
TUĐMAN: Tko?
 
LUČIĆ: Stanko Sopta Baja.
 
Ovi transkripti sasvim sigurno su dovoljan materijal za nadležna tužilaštva da pokrene istragu, jer i Lučić i Spota još su među živima i imaju mnogo toga za reći.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 164

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još