Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


13.12.2017. / 16:12h Ekonomija - Rudnici 'Kreka'

U Rudniku Dubrave iskopana milionita tona uglja

U Rudniku Dubrave iskopana milionita tona uglja
U Rudniku Dubrave, koji posluje u sastavu Zavisnog društva Rudnici "Kreka" Tuzla, iskopana je milionita tona uglja.

Direktor ZD Rudnici "Kreka" Osman Bleković izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da, bez obzira na loše priče koje kruže o ovom rudniku ,  "Kreka" je gigant   koji se nije do sada postidio  i nije iznevjerio potrošače.

Govoreći o   produktivnost na nivou Rudnika  "Kreka" u dva  površinska kopa, Dubrave i Šikulje,  rekao je da je dostignut   maksimum od pokretanja ova dva objekta, odnosno kopa.

Sadašnja  produktivnost na spomenutim površinskim kopovima je 1.350 tona po radniku na nivou rudnika Dubrave i 1.270 tona  na površinskom kopu Šikulje, što se u povijesti spomenuta dva površinska kopa,  nije doživjelo, ističe Bleković.

- Činjenica  je da imamo još problema, nedostaje i opreme i smatramo da će se nabavkom novog širokog čela stanje popraviti - rekao je Bleković te podsjetio i  na štete koje su  površinskom kopu Šikulje donijele  poplave.

Naglasio je da će Rudnici  "Kreka"  poslovnu  2017. godinu završiti  sa iskopanih 100.000 tona više uglja nego u prošloj godini.

Po njegovim riječima, prihodi Rudnika  uglja "Kreka" u protekle dvije  godine rasli su za  10 do 12 posto  u odnosu na prethodni period, a za 2017. godinu očekuju se  prihodi  od  118 do 120 miliona KM.

Smanjen je gubitak u poslovanju, povećana je produktivnost, a smanjen je i broj radnika u ovom ZD.

Na pitanja novinara o ulaganju o Rudnike "Kreka", Bleković je kazao da su ona veoma mala.  

Od 2010. godine kada je počeo investicioni program, svake godine Rudnici "Kreka", kako je dodao Bleković,  raspolagali su sa 6 do 6, 5 miliona KM , ocijenivši da je to  za takakv objekt, s takvom opremom,  malo.

Plaće radnika su bivale u zastoju, zbog blokada računa i "Kreka" s ovom proizvodnjom može zatvarati konstrukciji mjesec za mjesec, ali  Rudnik "Kreka" ne može riješiti promleme iz ranijeg perioda,  poput dugovanja prema fondovima, dobavljačima, rečeno je.

 -Ovaj proizvodni rezultat rudnika Dubrave, Šikulje i rudara Mramora u okolnostima u kojima se bore je isključivo plod angažmana i nadljudskih napora - poručio je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja "Kreka" Tuzla Zuhdija Tokić.

 U ZD Rudnici "Kreka" zaposlena su 2.482 radnika.(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!