Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


12.12.2017. / 21:25h BiH - Mirsad Tokača za TV1

Neoduzimanje odlikovanja ratnim zločincima je čin priznanja agresije Hrvatske na BiH

Neoduzimanje odlikovanja ratnim zločincima je čin priznanja agresije Hrvatske na BiH
Predsjednica Hrvatske odlučila je da ne oduzima odlikovanja bivšim generalima koji su osuđeni u Haagu. Direktor istraživačko- dokumentacionog centra Mirsad Tokača smatra negiraje Uduženog zločinačkog poduhvata i agresije na BiH je besmisleno jer se na ovaj način priznaje presuda.

"Priznaje se time što se ne želi ljudima koji su zaslužni za to oduzeti odlikovanja. Dakle oni su odlikovani za ratne napore koje je Hrvatska vodila u BiH. Od Hrvatske su dobili ta odlikovanja i naravno ovim potvrđuju ono što je sud nedvosmisleno utvrdio", kazao je Tokača.

S tim u vezi dodao je da je zgražavanje evropske javnosti onim što se u Hrvatskoj događalo nakon presude, i onim što se jučer na komemoraciji događalo, opravdano, ali i dokaz da Hrvatska politički i moralno nije bila spremna za ulazak u Evropsku uniju.

Dodao je da u Hrvatskoj postoji esktremna neoustaška desnica koja se povampirala ali da sa druge strane postoji pola društva koje brani evropske vrijednosti, ljudska prava i slobode. Istakao je da taj ekstremni dio i danas misli da Hrvatska može u BiH ostvariti ono što nije uspjelo ratnim ciljevima.

(Vijesti.ba)