Sarajevo 24 °C Petak 20.07.


12.12.2017. / 15:50h Regija - Odgovor predsjednici RH

Saborski zastupnici: Zakonska obaveza oduzeti odlikovanje Praljku

Saborski zastupnici: Zakonska obaveza oduzeti odlikovanje Praljku
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je danas izjavila kako osuđenim generalima neće oduzimati odlikovanja koja su dobili za sudjelovanje u ratu.

"Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva", rekla je Kolinda.

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh izjavio je da je zakonska obaveza predsjednice Grabar-Kitarović da osuđenima u Haagu oduzme činove i odlikovanja.

"Nažalost, nitko ne zna što će Predsjednica učiniti jer je njezino ponašanje u zadnje vrijeme u tom smislu prilično nepredvidivo. Nadam se da neće proteći puno vremena da se odluči držati zakona jer ovo nije presedan. Ovo su slučajevi slični onima koje smo već imali, postoji i zakonski model, a i princip ponašanja vrhovnog zapovjednika u takvim slučajevima", istaknuo je Beus.

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, Predsjednik Republike može oduzeti odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona (članak 14. Pravilnika).

Članak 16. istog Pravilnika kaže sljedeće: "Državno povjereništvo će za nositelje odlikovanja ili priznanja, koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja.

Kolindi se putem Facebooka narugao SDP-ov Arsen Bauk, prenosi Index.

"Komentirajući moguće oduzimanje odličja osuđenim generalima, Predsjednica Republike, vođena svijetlim tradicijama, poručila je da se ne treba držati zakona kao pijan plota", napisao je Bauk.

Naime, izjava o tome kako se ne treba držati zakona kao pijan plota pripisuje se Josipu Brozu Titu, pa je očito da je baš mislio na Tita kad je komentirao posljednji Kolindin potez. Odnosno, nedostatak poteza koji bi po zakonu trebala provesti.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još