Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


12.12.2017. / 19:50h Politika - Ekskluzivno

EU sprema strategiju za Zapadni Balkan: Za prijem u članstvo države podijeljene u tri grupe

EU sprema strategiju za Zapadni Balkan: Za prijem u članstvo države podijeljene u tri grupe
U strukturama Evropske unije priprema se dokument koji bi trebalo da jasnije i preciznije definiše EU perspektivu šest država Zapadnog Balkana. U ovoj svojevrsnoj strategiji, između ostalog, govori se i o modelu 2+2+2, tačnije o grupsanju država koje još nisu članice EU na tri grupe. Ove informacije za TV1 potvrdili su dobro obaviješteni diplomatski izvori iz Brisela i BiH.

U prvom nacrtu ove strategije  u prvoj grupi za prijem su Srbija i Crna Gora, u drugoj Makedonija i Albanija, dok su u trećoj grupi BiH i djelimično priznato Kosovo.

Strategija EU za Zapadni Balkan trenutno je u fazi pripreme, a javnosti bi trebalo da bude poznata u februaru ili martu naredne godine, kažu izvori.

Bitno je naglasiti da se ne radi o dokumentu koji će biti osnova ili plan za dalji proces proširenja EU, već da predstavlja trenutnu procjenu stanja na terenu u državama Zapadnog Balkana koje još nisu dio evropske porodice.

Model 2+2+2 jedna je od opcija u pomenutom dokumentu, ali je, prema tvrdnjama upućenih izvora, on neprihvatljiv i nepovoljan za BiH te bi moglo doći do značajnih promjena.

"Nedopustivo je da BiH prihvati pristup u kojem će biti svrstana iza Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, te da bude u istom košu sa Kosovom, koje čak nije ni dobilo međunarodno priznanje na odgovarajući način", kaže za TV1 izvor iz diplomatskih krugova.

Budući da se strategija za Zapadni Balkan nije decidan plan EU o procesu proširenja, BiH bi poboljšanjem političkih prilika i slanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije mogla da bude i prvoj ili drugoj grupi zemalja u modelu 2+2+2.  A za to ima i podršku brojnih država članica EU.

Predstavnici bh. diplomatije, kako TV1 saznaje, aktivno se u evropskim krugovima zalažu za princip koji neće podrazumijevati grupe i vezivanje država u procesu pristupanja EU. Umjesto toga, za BiH prihvatljiv je princip u kojem će se o članstvu u EU odlučivati na osnovu dostignuća i postignutih rezultata.

"U tom smislu, BiH je u interesu da se na putu ka EU približi Srbiji i Crnoj Gori, jer od toga može imati samo korist", tvrde dobro obaviješteni izvori iz diplomatije.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 101

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još