Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


12.12.2017. / 13:53h Ekonomija - Drugi poslovni forum u Sarajevu

Novalić: Sada je pravi trenutak za razvoj JPP-a u FBiH

Novalić: Sada je pravi  trenutak za razvoj JPP-a u FBiH
Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas na "Drugom poslovnom forumu" u Sarajevu da je javno-privatno partnerstvo kao model nastalo zbog nemogućnosti da sve potrebe društva budu servisirane isključivo javnom ili isključivo privatnom inicijativom.

- Znamo da privatni sektor nije sklon regulaciji, posebno kada su u pitanju cijene, a s druge strane javnom sektoru nedostaje efikasnost u upotrebi resursa te simbioza ta dva kvaliteta potencijalno daje potpuno novi kvalitet kroz javno-privatno partnerstvo - rekao je Novalić.
 
Istakao je da je Vlada FBiH pripremila 113 potencijalnih projekata u detaljnoj prezentaciji kako bi, u slučaju da investitori pokažu interes, mogli u najkraćem roku biti upoznati o njima.
 
Novalić  smatra da je sada pravi trenutak za razvoj javno-privatnog partnerstva u FBiH jer je zabilježen značajan rast BDP-a, zaposlenosti, te pokrivenosti uvoza izvozom.
 
Profesor  Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Veljko Trivun pojasnio je da su sve politike u svijetu skoncentrisane na mandatne periode od četiri godine, a to je nedovoljno za projekte JPP koji prosječno traju od pet do 40 godina.
 
- Nijedan "normalan" političar koji želi da se održi na vlasti neće izaći pred svoje biračko tijelo i reći da radi na projektu od kojeg će društvo imati koristi za 15 ili 20 godina, to bila njegova politička smrt - naglasio je Trivun.
 
Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazao je da je cilj foruma demistifikacija modela JPP-a koji je prisutan u mnogo bogatijim zemljama od BiH i koje često posežu za takvim načinom finansiranja kapitalnih projekata. 
 
"Drugi poslovni forum" organizovala je Privredna komora FBiH, a održava se pod pokroviteljstvom premijera Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Forum je podijeljen u dva panela: "Javno-privatno partnerstvo - pokretanje investicijskih projekata kroz model JPP: nepremostive formalne prepreke ili nedostatak povjerenja?" i "Usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada - izazovi odliva kadrova (od majstorskih do inžinjerskih)". 

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još