Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


12.12.2017. / 00:20h Dobar - Građani odali počast žrtvama

Bolji dio Hrvatske

Bolji dio Hrvatske
Inicijativa mladih za ljudska prava (IMLJP) organizirala je na Trgu Francuske Republike paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon danas održane komemoracije za zločinca Slobodana Praljka, generala HVO-a kojega je Međunarodni sud u Haagu osudio sa ostalom petorkom za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH, predstavnici IMLJP-a organizirali su paljenje svijeća za žrtve u BiH.

"Želimo se solidarizirati sa žrtvama, a ne s ratnim zločincima", poručio je programski koordinator IMLJP-a Nikola Puharić.

Puharić je istaknuo kako se radi o solidarnosti koja se "protivi izjavama izrečenim od strane hrvatske vlasti i Grada Zagreba, a koji se solidariziraju s ratnim zločincima".

"Takvo djelovanje i takve izjave nas samo mogu sramotiti, kako pred našim vlastitim građanima, tako i pred međunarodnom zajednicom. Ovdje smo htjeli pokazati da postoji i drugačije mišljenje u Republici Hrvatskoj", kazao je Puharić.

Paljenju svijeća na Trgu Francuske Republike nazočilo je više desetaka građana, članova civilnih udruga i aktivista koji su paljenjem svijeća i polaganjem crvenih ruža iskazali svoju solidarnost sa žrtvama.

Svijeće i cvijeće polagani su ispod natpisa mjesta u BiH u kojima su počinjeni zločini za koje sud u Haagu osudio šestorku: Ahmići, Čapljina, Dretelj, Jablanica, Mostar, Stolac, Gornji Vakuf itd.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak