Sarajevo 14.4 °C Petak 27.04.

11.12.2017. / 17:13h Regija - Bolji dio Hrvatske

U Zagrebu građani pale svijeće za žrtve HVO-a

Inicijativa mladih za ljudska prava (IMLJP) organizirala je na Trgu Francuske Republike paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon danas održane komemoracije za zločinca Slobodana Praljka, generala HVO-a kojega je Međunarodni sud u Haagu osudio sa ostalom petorkom za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH, predstavnici IMLJP-a organizirali su paljenje svijeća za žrtve u BiH.

"Želimo se solidarizirati sa žrtvama, a ne s ratnim zločincima", poručio je programski koordinator IMLJP-a Nikola Puharić.

Puharić je istaknuo kako se radi o solidarnosti koja se "protivi izjavama izrečenim od strane hrvatske vlasti i Grada Zagreba, a koji se solidariziraju s ratnim zločincima".

"Takvo djelovanje i takve izjave nas samo mogu sramotiti, kako pred našim vlastitim građanima, tako i pred međunarodnom zajednicom. Ovdje smo htjeli pokazati da postoji i drugačije mišljenje u Republici Hrvatskoj", kazao je Puharić.

Paljenju svijeća na Trgu Francuske Republike nazočilo je više desetaka građana, članova civilnih udruga i aktivista koji su paljenjem svijeća i polaganjem crvenih ruža iskazali svoju solidarnost sa žrtvama.

Svijeće i cvijeće polagani su ispod natpisa mjesta u BiH u kojima su počinjeni zločini za koje sud u Haagu osudio šestorku: Ahmići, Čapljina, Dretelj, Jablanica, Mostar, Stolac, Gornji Vakuf itd.

zagreb-svijece-hvo-2(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 92

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još