Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


11.12.2017. / 16:48h Politika - Opozicija u RS

Vlast ne želi dogovor dva politička bloka, Komisije više nema

Vlast ne želi dogovor dva politička bloka, Komisije više nema
Članovi SDS-a, PDP-a i NDP-a u Komisiji za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u RS danas su saopćili da ta komisija ne funkcionira, jer vladajuće stranke nisu dale svoj prijedlog sporazuma.

"Komisije više nema, nije se sastala od dana konstituiranja, 27. novembra, jer za to nije bilo volje članova vladajućih stranaka", rekla je kopredsjedavajuća Komisije Aleksandra Pandurević (SDS) na konfereciji za novinare u Banjoj Luci.

Ne znaju, kaže, da li se Komisija ne sastaje jer se vladajuće stranke nisu mogle da dogovore međusobno o prijedlogu sporazuma ili im je cilj bio razvodljavanje ove priče o mogućem dogovoru dva politička bloka u RS.

"Besmisleno je dalje čekati, jer je očito da s druge strane ne postoji volja za dogovor, za šta je bio spreman Savez za promjene", rekla je Pandurević.

Član Komisije Perica Bundalo (PDP) potvrdio je da će sve ovo uticati na rad sutrašnje sjednice Narodne skupštine, jer Vlada ponovo, kako kaže, krši poslovnik i Zakon o budžetskom sistemu, predlagajući budžet RS-a za 2018. po hitnom postupku.

"Time se krši Ustav, a postoji osnov da kažem da se ovim ruši i ustavni poredak. Na to nećemo šutati", ustvrdio je Bundalo.

Nije decidno odgovorio kako će se opozicija ponašati sutra na sjednici. - Tražit ćemo da se poštuje Zakon o budžetskom sistemu i vidjeti kakve će biti reakcije vladajuće koalicije i donijeti odluku - rekao je Bundalo.

I član Komisije Vojislav Gligić (NDP) je rekao da je na početku bio zagovornik pokušaja dogovora vladajućih stranaka i opozicije, ali da u tome nisu uspjeli. -Nismo dobili nijednu jedinu riječ ili obrazloženje zašto dosad nisu predložili svoj sporazum - rekao je Gligić i podsjetio da je opozicija dala svoj prijedlog sporazuma.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!