Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


11.12.2017. / 11:50h Politika - Goran Kovačević za TV1

Hrvatska mora prestati koristiti bh Hrvate za potkusurivanje sa BiH

Hrvatska mora prestati koristiti bh Hrvate za potkusurivanje sa BiH
Hrvatska ima obavezu prema Hrvatima u BiH da uloži pozitivan napor da u saradnji sa bh vlastima obezbjede što bolje uslove za život tog naroda. Presuda može doprinijeti tome da se taj narod ne koristi nego da to bude iskren odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH, da ulažu u Hrvate a ne da ih koriste za potkusurivanje sa BiH, kazao je za TV1 profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu Goran Kovačević.

Činjenica da je Hrvatska imala namjeru pripojiti dio teritorije Bosne i Hercegovine sebi, sada se pokušava razvodniti. Govori se da je osuđen hrvatski narod, a to su sve poltički spinovi koji nemaju uporišta u onome što je rečeno u presudi.

On smatra da bi presuda mogla biti dobar osnov za uspostavljanje poštenijih i fer odnosa između dvije države. 

"Hrvatska ima obavezu prema Hrvatima u BiH da uloži pozitivan napor da u saradnji sa bh vlastima obezbjede što bolje uslove za život tog naroda. Presuda može doprinijeti tome da se taj narod ne koristi nego da to bude iskren odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH, da ulažu u Hrvate a ne da ih koriste za potkusurivanje sa BiH", dodaje Kovačević.

Mišljenja je da je taj trenutni odnos produkt agresivnog medijskog i političkog napada na BiH, te da je pri tome u svijet poslana pogrešna slika o BiH. Dodaje da se sada takva politika Hrvatskoj odbija kao bumerang jer je politiika Hrvatske sada pod lupom međunarodne zajednice, a time su  odmogli i Hrvatima u BiH.

Sutrašnjoj komemoraciji ratnog zločinca Slobodana Praljka po svemu sudeći neće prisustvovati niko iz državnog vrha Hrvatske, a otkazano je i učešće Oružanih snaga. Kovačević smatra da je takav odnos posljedica reakcija iz EU jer je svijetu u ovom trentku ipak više antifašistički nego fašistički, ali za javnost je bitno da neće biti zvanične komemoracije.

On je govoreći o Čovićevoj spremnosti da zaustavi EU put BiH zbog presude ratnim zločincima kazao da Čoviću nisu bitni ni narod ni država nego mu je bitan status njegove političke opcije, jer je ovo presuda HDZ-ovima a samim time i Dragan Čović je osuđen.

(Vijesti.ba)