Sarajevo 25.8 °C Srijeda 25.04.


10.12.2017. / 18:12h Politika - Banja Luka

Skupština NDP-a usvojila Deklaraciju o statusu i budućnosti RS

Skupština NDP-a usvojila Deklaraciju o statusu i budućnosti RS
Skupština NDP-a danas je u Banjaluci usvojila Deklaraciju o statusu i budućnosti Republike Srpske za period 2018-2023. godina, u kojoj su predstavljeni prioriteti razvoja Srpske.

Lider NDP Dragan Čavić rekao je novinarima da je u Deklaraciji jasno definisan cilj - dati puni doprinos evropskom putu BiH utemeljenom na mehanizmu koordinacije.

"Cijenimo da možemo dati doprinos da se krajem 2018. godine realizuje status kandidata BiH, a istovremeno da se do 2023. godine ispregovara 60 odsto poglavlja. To, otprilike, odgovara i dinamici koju je utvrdila EU i, prema našim saznanjima, biće sastavni dio strategije za zapadni Balkan, koja će biti usvojena u martu", naveo je Čavić.

Čavić je napomenuo i da Deklaracija obuhvata dosljednost Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučnost kada je u pitanju njegova afirmacija i temeljenje odnosa unutar BiH.

On je rekao da NDP ne podržava ulazak BiH u bilo kakve vojne integracije prije nego što o tome definitivno i konačno stav ne da Srbija.

Čavić je naglasio da se u narednih pet godina mora obezbijediti prosječan rast od najmanje pet odsto BDP, a da se istovremeno na godišnjem nivou mora obezbijediti rast od jedan odsto industrijske proizvodnje u strukturi BDP-a.

"Ekonomski ciljevi koje smo definisali u Deklaraciji su i da u narednih pet godina moramo da obezbijedimo da prosječna plata u Srpskoj raste na godišnjem nivou 60 odsto rasta BDP-a, da prosječna penzija pređe polovinu prosječne plate", rekao je Čavić.

On je dodao da NDP zagovara potpunu reformu poreskog sistema, što podrazumjeva smanjenje direktnih poreza, a istovremeno povećanje indirektnih poreza, kao i da se u narednim godinama moraju donijeti zakoni koji će spriječiti sukob interesa, nepotizam i sve što proizilazi iz sukoba interesa.

Čavić je istakao da je danas na skupštini stranke dopunjen i izmijenjen Statut i značajno unaprijeđen u smislu poboljšanja organizacije.

"Na današnjoj sjednici izabrali smo i 77 članova trećeg saziva Glavnog odbora NDP-a, kao i izvršili izbor aktva žena i mladih", rekao je Čavić.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još