Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


10.12.2017. / 13:07h Politika - Potpredsjednik bh. entiteta RS

Salkić: Pismo Lukača doživljavam kao pokušaj pritiska na mene i moj rad

Salkić: Pismo Lukača doživljavam kao pokušaj pritiska na mene i moj rad
Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da nedavno pismo ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, „doživljava, najblaže rečeno, kao pokušaj pritiska na njegov rad i pokušaj uticaja na kreiranje njegovih političkih stavova u budućnosti“.

- Ovo pismo je pokušaj da se jasan stav Bošnjaka iz Banje Luke osujeti, kao i dalja borba za ravnopravnost i zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS - naveo je Salkić.
 
Lukačevo pismo obiluje, kako tvrdi, tendencioznim i jednostranim stavom, s ciljem „markiranja njega kao problema i potencijalnog cilja“.
 
- Ono što ministar treba znati jest da mene ne može zaplašiti, niti se može uticati na moje političko djelovanje neargumentovanim i tendencioznim djelovanjem - naveo je entitetski potpredsjednik.
 
Lukač treba da, kako kaže, osigura poštivanje Ustava, zakona, te da poštuje odluke nadležnih sudova.
 
- Za početak ga pozivam da poštuje Ustav bh. entiteta RS, posebno član 97., koji garantuje zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS prema popisu iz 1991. godine. Ministrovo nije da piše pisma, već da podnosi izvještaje, a ja nikad ni jedan izvještaj iz Ministarstva nisam dobio o procjeni i stanju sigurnosti u entitetu. Da dobijam izvještaje, možda bih i mogao kazati neku lijepu riječ o određenim postupanjima i radnjama - ustvrdio je Salkić.
 
Također, za početak bi, naveo je, ministar „trebao prestati veličati ratne zločince i time poslati pozitivnu poruku građanima da se svi tako trebaju ponašati“.
 
- Čitav svijet vidi da Milorad Dodik, kao politički i svaki drugi ministrov šef, širi nacionalnu mržnju, netrpeljivost i poziva na rušenje Ustava, ne poštuje odluke Ustavnog suda i zbog toga je na crnim listama. Samo to ne vidi ministar Lukač i ne upozorava ga da to ne čini i ne šalje mu pisma upozorenja, već ga podržava i pomaže u njegovim aktivnostima - tvrdi Salkić.
 
Ministar će, navaljuje, u narednim danima dobiti pisani odgovor na pismo, jer je „evidentno da odbija svaku vrstu komunikacije, pa su ostala pisma kao nešto na što on i njegove službe ne mogu uticati“.
 
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač prethodno je naveo da “potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić ovih dana u javnost plasira opasne poruke, koje su u službi raspirivanja međuetničke i vjerske netrpeljivosti”.
 
Lukač je u pismu upozorio Salkića “da svojom nepromišljenošću poziva na urušavanje Ustava i zakona RS-a i BiH".
 
- Pozivanjem OHR-a, ostalih međunarodnih organizacija i Upravnog odobra za provođenje mira u BiH da prenesu pitanje javne bezbjednosti građana s entiteta na nivo BiH, direktno urušavate ustavni poredak ove zemlje - istakao je Lukač u pismu, koje je objavio RTRS.
 
Entitetski ministar unutrašnjih poslova u pismu “izražava žaljenje što Salkić, kao potpredsjednik RS-a, svojim ponašanjem i istupima ne doprinosi suživotu i toleranciji u BiH, već uznemirava građane srpske i bošnjačke nacionalnosti”.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još