Sarajevo 25.8 °C Srijeda 25.04.


09.12.2017. / 14:13h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Njemačka u misiji neutralisanja faktora političke destabilizacije u BiH

Njemačka u misiji neutralisanja faktora političke destabilizacije u BiH
Povjerenik Savezne vlade Njemačke za Jugoistočnu Evropu dr. Christian Hellbach boravio je od 6. do 8. decembra 2017. u Bosni i Hercegovini. U sklopu posjete sastao se sa predstavnicima političkih partija i razgovarao o aktuelnom razvoju političke situacije. Osim toga Hellbach je prisustvovao sjednici Vijeća za implementaciju mira.

Dr. Hellbach je kako je saopćeno, izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka u reformama kao i očekivanje da politički lideri preuzmu vlastitu odgovornost prema građanima BiH. Kao glavne izazove naveo je nedostatke u vladavini prava kao i široko rasprostranjenu korupciju. Prioritet u narednim mjesecima mora biti reforma izbornih regulativa s ciljem da se osiguraju slobodni i fer izbori. BiH sebi ne može priuštiti dodatnu političku blokadu. Njemačka neće pasivno posmatrati kako se zemlja gura u političku krizu.

Posjeta Hellbacha Bosni i Hercegovini došla je u trenutku kada jedna od politika unutar Bosne i Hercegovine, otklanja i posljednju sumnju u to da je njena proevropska orijentiranost samo deklarativna. 

Radi se o politici koja napušta i formu deklarativnosti te promovira sebe kao glavnog kočničara Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Odnos prema presudi haškog tribunala samo je krajnji izraz politike koja nema kapaciteta da prihvati ono što su evropske i svjetske pravne norme, i ne samo da nema tu vrstu kapaciteta, nego kroz najavu svoga lidera obznanjuje da temelj budućih odnosa i zakonodavnih propisa u Bosni i Hercegovini treba biti definiran na onoj vrsti političkih vrijednosti koje su od strane suda Ujedinjenih  nacija stavljene van snage. 

Princip etnoteritorijalizma kojeg promovira HDZ, mirnodopski je model zastupanja one vrste političkih "vrijednosti" koje su osuđene od strane civiliziranog dijela svijeta. Pa ipak takva politika pred očima Evropske unije i Njemačke zaogrće se evropskim vrijednostima te istovremeno prijeti blokadom svih integrativnih procesa pa i samog formiranja vlasti nakon izbora 2018.godine. Ono što su za tu politiku evropske vrijednosti, za Evropsku uniju a posebice Njemačku, nešto je što je politički nedopustivo, dok je pojava takvih tendencija u evropskim društvima zvono na uzbunu.

Međutim kao što je u domaćoj javnosti prepoznat ucjenjivački kapacitet te politike koja se pretvara u odmetništvo i jednu vrstu političke hajdučije, to isto sve više biva prepoznato i od strane Evropske unije a naročito Savezne Republike Njemačke kao njenog glavnog kotača. 

Kada njemački povjerenik Hellbach poručuje da Njemačka neće pasivno posmatrati kako se zemlja gura u političku krizu, i kada imamo u vidu ko to u Bosni i Hercegovini u jednom kontinuitetu prijeti blokadama ukoliko se ne usvoje njegovi zahtjevi u pogledu izmjena izbornog zakonodavstva a koji stoje u suštoj suprotnosti sa evropskim pravnim normama, više je nego jasno na koga se to odnosi. Njemačka više neće tolerirati jedan takav pristup političkim procesima unutar Bosne i Hercegovine, i to je više nego očito.

Još prošlog mjeseca njemački šef diplomatije Sigmar Gabriel naglasio je važnost toga da izmjene Izbornog zakona ne dovedu do još veće diskriminacije, i eksplicitno naglasio potrebu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava i poštivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Provođenje navedenog van svake sumnje podrazumijeva usvajanje građansko - demokratskog izbornog zakonodavstva kakvo postoji u zemljama Evropske unije i Njemačkoj, te potpuno obacivanje etničkog modela predstavljanja koje ne samo da nigdje u Evropskoj uniji i Njemačkoj ne postoji, nego su ta društva utemeljena upravo na suprotnin načelima po kojima je građanin nosilac izbornog suverniteta, a ne bilo kakav kolektiv pa ni etnički.

Postavlja pitanje zbog čega bi povjerenik Savezne vlade Njemačke za Jugoistočnu Evropu dr. Christian Hellbacch, dolazeći u Bosnu i Hercegovinu i šaljući poruke kako Njemačka neće dopustiti dalje guranje BiH u političke krize i blokade, zastupao onaj princip koji je u suprotnosti sa onim principima koji vladaju u Njemačkoj. 

Ne dolazi Hellbach u Bosnu i Hercegovinu da podrži DDR-ovske kolektivističke političke koncepcije koje su svoju historijsku misiju skončale padom Berlinskog zida i pobjedom građanskog društva, nego da eksplicitno ukaže na pogubnost takvih političkih koncepcija koje još uvijek kroz političku djelatnost HDZ-a preživljavaju u Bosni i Hercegovini, u XXI vijeku, u jednoj državi koja želi da bude dio evropskog građanskog društva.

Ne nastoj Hellbach samo da ukaže na pogubnost te politike nego i da joj se u ime Njemačke države odlučno usprotivi te jasno stavi doznanja toj politici koja svoje učešće u vlasti pretpostavlja stabilnosti Bosne i Hercegovine a posljedično tome i stabilnosti regiona, da za to nikada nije imala dovoljno snage i moći, a najmanje danas, i još manje sutra.  

Ono što u tome smislu slijedi, a što će vrijeme pokazati, jeste brutalno spaljivanje iluzija samoprozvanih nositelja "evropskih" vrijednosti i sudar sa onim što se zove politička stvarnost.

(Vijesti.ba)