Sarajevo 0 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 23:40h Ljepota i Zdravlje - Ne uspostavljajte dijagnozu sebi na internetu

Da li se pravilno brinete o intimnom zdravlju

Da li se pravilno brinete o intimnom zdravlju
Svaka žena bi trebalo da brine o zdravlju svoje intimne regije na odgovarajući načun. To je svakako lakše sprovesti ako se pridržavamo pravila koje propisuju ginekolozi.

Zapamtite da vi niste ginekolog
 

Koliko god da poznajete svoje tijelo i to šta vam prija, nemojte se liječiti na svoju ruku. U apotekama su nam dostupni mnogi preparati za suzbijanje vaginalnih infekcja, ali savjetujemo vam da ih ne koristite bez konsultacija s ginekologom. Korištenjem lijekova, vaginaleta, masti itd. na svoju ruku, mogu zakomplikovati stvari.

Vodite računa prilikom kupovine donjeg veša
 
Tange ili obične gaćice? Po pitanju ovog izbora stručnjaci imaju podijeljeno mišljenje. Dok jedni smatraju da žene ne bi trebalo da nose tange, drugi nemaju ništa protiv toga dokle god su one udobne. Veš prije svega mora biti udoban i ne smije biti uzak. Preuske gaćice mogu iritirati predio međice, a s obzirom na to da su u kontaktu sa anusom, postoji i opasnost od prenosa bakterija. Navažnije je da svakodnevno mijenjamo veš, da ga pravilno peremo i da pazimo na higijenu.

Obilne menstruacije
 
Ako vam menstruacija traje više od pet dana nemojte ovo zanemarivati. Postoje žene kojima je to prirodno, ali ukoliko sa vama to nije slučaj, a desi vam se menstruacija koja je preobilna i dugo traje, obratite se ginekologu.

Razgovarajte sa ginekologom o bolnom seksu
 
Ako osjećate konstantan bol tokom seksa, onda to nikako ne bi trebalo da krijete od ljekara, jer uzrok mogu biti ozbiljnije stvari poput vaginalne infekcije, fibroidi tj. miomi, endometrioza ili ciste.

Ne uspostavljajte dijagnozu sebi na internetu
 
Većina nas je sklona “guglanju” simptoma i svega šta oni znače. Ovako mozete doći do raznoraznih, većinom netačnih zaključaka. Umjesto Google-u, simptome recite ginekologu.

 

(Vijesti.ba / NN)

 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!