16°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

07.12.2017 / 22:33 Intervjui - Fiona Mcilwham za TV1

Velika Britanija potpuno podržava integraciju BiH u EU

Velika Britanija potpuno podržava integraciju BiH u EU
Fiona Mcilwham / Vijesti.ba
Naša odluka da napustimo EU neće ni na koji način uticati na našu predanost BiH i širem regionu. Mi potpuno podržavamo želje ove zemlje ka integracijama u EU i zaista taj proces pristupanja integracijama mi smatramo važnim načinom da se postignu reforme i stabilnost, te da se stimuliše prosperitet koji vam treba, poručila je u razgovoru za TV1 Fiona Mcilwham, direktorica Odjela za Zapadni Balkan i proširenje Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

TV1: Došli ste u BiH kako biste prisustvovali sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). Kakvom biste ocjenili aktuelnu političku situaciju u BiH, ali i u regionu Zapadnog Balkana? 

MCILWHAM: Prije svega, zaista je sjajno ponovo biti u BiH, zemlji koju dobro poznajem, jer sam četiri godine provela ovdje, prije određenog vremena. Zaista je dobro vratiti se i vdijeti sve promjene. Pitali ste kako mi vidimo cijeli region i BiH. Puno je znakova i napretka koji zaslužuju optimizam, posebno zemlje koje su u zadnje vrijeme napravile napredak, promijenile svoju dinamiku, kaa što je Makedonija, koja je iza sebe ostavila političku krizu.

Mislim da je u BiH više nejednaka situacija. Svi želimo da vidimo napredak BiH, njen prosperitet, želimo da bude stabilna i sigurna, te da ide naprijed u integracijama ka evroatlantskim institucijama. 

No, zabrinutost je tu, jer izgleda da se politika ovdje vraća na pitanja podjela i da se manje pažnje ponovo daje na reforme koje su ključne za BiH da bi postigla svoje težnje i ambicije. To je ono gdje bismo mi iz Londona željeli vidjeti naglasak u BiH i u cijelom regionu.

TV1: Kako biste ocjenili bh. političke institucije? Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od zemalja koje su pomogle u formiranju Reformske agende. Da li ste zadovoljni njenom implementacijom?

MCILWHAM: U pravu da smo puno uložili u ovu zemlju tokom dugog perioda, a posebno u posljednje vrijeme, uključujući i reformsku agendu, na kojoj smo zajedno sa Njemačkom radili da bismo otključali napredak, te poboljšali i ohrabrili bh. integracije u EU. Napredak je zaista postignut, ekonomija je stabilna, napredak je postignut u finansijskom i bankarskom sektoru, a posebno i u području zakona o radu. 

No, kao što je komesar Hahn rekao tokom svoje nedavne posjete, da bi se nastavio taj napredak mora se puno toga još uraditi i puno se više uložiti u reforme. Mi smo pružili praktičnu podršku putem inicijative, ali takođe i određenim sektorima da pokušamo ohrabriti taj napredak. 

Mislim da je važno da političke vođe i vođstvo, koji su se obavezali na reformsku agendu, ispune svoje obaveze i rade u pravcu tih težnji, te da se vratimo na to polje djelovanja i da vidimo dokaze i pokazatelje te predanosti kretanju ka naprijed.

TV1: Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU. Na koji način će Velika Britanija nastaviti da pomaže BiH na putu evropskih integracija? 

MCILWHAM: Naša odluka da napustimo EU neće ni na koji način uticati na našu predanost BiH i širem regionu. Mi potpuno podržavamo želje ove zemlje ka integracijama u EU i zaista taj proces pristupanja integracijama mi smatramo važnim načinom da se postignu reforme i stabilnost, te da stimuliše prosperitet koji vam treba.

Tako da ćemo mi nastaviti to aktivno i praktično podržavati. Posebno smo se fokusirali našom tehničkom pomoći na poslovni sketor do poboljšanja vladavine prava. To ćemo nastaviti raditi. Reforme i izgradnja kapaciteta institucija zaista su važne za BiH sama po sebi, ali će naravno pomoći BiH da ispuni uslove koji su potrebni za pridruživanje EU.

gost-fiona-slika-2

TV1: London će sljedeće godine biti domaćin Samita o Zapadnom Balkanu. Kakvi su Vaši planovi i očekivanja? 

MCILWHAM: Mi smo zaista uzbuđeni što ćemo biti domaćini Samita Berlinskog procesa iduće godine. Zaista smo odlučni da će to dati dodatnu energiju za postizanje napretka u regionu i to je ono što mi želimo da vidimo. Radimo sa vladama u regionu, sa partnerima u regionu, a takođe i sa evropskim partnerima da na najbolji mogući način odlučimo kako to uraditi. 

Želimo izgraditi i dalje nadograđivati osnovnu ekonomsku agendu, tako da se grade putevi, popravlja ekonomija, da se radi na infrastrukturi, ali smo takođe vidjeli i priliku da se fokusira na poduzetništvo, poboljšanje privatnog sektora. To je u skladu sa onim što već radimo u regionu, uklkjučujući i BiH. Želimo da na postojeće nadogradimo povećanje saradnje u regionu po važnim političkim pitanjima, pitanjima granica, ali takođe i u sferi sigurnosti gdje smo mi svi zajedno suočavamo sa globalnim izazovima i prijetnjama. 

To je zaista vrlo bitno jer dijelimo zajednički sigurnosni prostor. BiH i ovaj region treba da imaju kapacitet i da rade na regionalnom nivou, da se bore protiv tih prijetnji u saradnji sa nama. Tako da ćemo mi nastaviti tražiti prilike i mogućnosti da to podržavamo, te da podržavamo regionalnu saradnju u sektoru sigurnosti. To će biti zaista važna dimenzija našeg Samita zajedno sa prosperitetom i ekonomskom agendom, kao i pitanjima mladih i osiguranja da svi napori koji se ulažu stvaraju prilike i mogućnosti za mlade ljude u ovom regionu. To je budućnost.

Zaista nas zabrinjava broj mladih ljudi koji napuštaju region i odliv mozgova. Mi tražimo način da se borimo protiv toga, te da omogućimo da postoje prilike za ljude u regionu, kao i da se fokusiramo na digitalno poduzetništvo. Mislim da će to pomoći u svemu.

TV1: Ustavni sud BiH je isključio ključne odredbe Izbornog zakona. Da li smatrate da postoji mogućnost da se stranke dogovore kako bi se izbori održali na vrijeme?

MCILWHAM: BiH trebaju kredibilni izbori iduće godine, moraju se održati i rezultati moraju biti implementirani. Ima vremena da se to pitanje riješi, te da se dogovore reforme i implementiraju. Mislim da je od ključne važnosti da stranke rade zajedno, te da se putem dijaloga i kompromisa to postigne, jer će biti naravno posljedice za BiH na njenom putu ka EU i za samu zemlju, ako se to ne desi.  Mi mislimo da postoji ta mogućnost. Vremenski rok se smanjuje, ali mi smo spremni da damo bilo kakvu praktičnu podršku svim konstruktivnim naporima da se postigne napredak u vrijeme za izbore.

TV1: Za kraj razgovora, Vaš komentar na presudu u slučaju "Prlić i ostali".

MCILWHAM: Mi potpuno poštujemo presudu Suda. Podržavali smo Tribunal koji je igrao zaista vrlo važnu ulogu, kako mi to vidimo, u postizanju pravde u smislu odgovornosti za region i privođenju pred lice pravde počinioce nezamislivih zločina. 

Tako da bismo mi ohrabrili i druge da poštuju presude i da se sada okrenu ka budućnosti, da okrenu stranicu i da krenu naprijed u duhu pomirenja i saradnje. 

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo