Sarajevo -1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 23:55h BiH - Tema TV1

Presude u Haagu pokazale da je nacionalistička retorika permanentni izvor problema

Presude u Haagu pokazale da je nacionalistička retorika permanentni izvor problema
Odnosi u regionu u svjetlu posljednih presuda i posjeta zvaničnika bili su tema večerašnjeg izdanja emisje Tema TV1 sa Nikolinom Veljović a gosti u studiju bili su; profesor na Fakultetu političkih nauka Kenan Ešref Rašidagić, politički analitičar Adnan Huskić, i politička analitičarka Ivana Marić.

Posljednje presude u Haškom tribunalu, prvostepena Ratku Mladiću, te konačno drugostepena Prliću i ostalima ponovu su uzdrmali cijelu regiju. Oštra retorika, suprotni stavovi, priče o agresorima, herojima i zločincima, pravdi, priznaju i pokajanju, samo u roku od 24 sata vratila nas je 20 godina u nazad. Politička napetnost ponovo je na vrhuncu kako unutar BiH tako i u regiji. Da puno toga ne štima vidjelo se i nakon jučerašnjeg posjeta Predsjedništva Beogradu-

Ne stoje alarmanante ocjene o tome kako na političkoj sceni sve samo što nije eksplodiralo, smatra Kenan Ešref Rašidagić profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Međutim ističe da je retorika koja dolazi iz Hrvatske iznenađujuća.

"Posljednja dešavanja i retorika koja vdimo u Hrvatskoj, koja dolazi od najviših zvaničnika, je sve iznenadila. Iz toga proizilazi da je stalni pobjednik Aleksandar Vučić", kazao je Rašigadić govoreći o odosima u regiji nakon presuda tribunala u Haagu.

Ivana Marić, politička analitičarka smatra da odnosi u regiji nikada i nisu bili naročito dobri.

"Susret u Beogradu je pokazao da se ne mogu odraditi čak ni kurtoazne posjete. Političari moraju da potpiruju vatru jer ne mogu ništa drugo da ponude osim nacionalne retorike i populizma", navela je Marić.

Politički analitičar Adnan Huskić smatra da nema razloga da se smatra da se nalazimo u nekom specijalno problematičnom periodu jer živimo u takvom vremenu gdje se krize brzo dešavaju a sedam dana kasnije postaju nešto čemu više niko ne daje pažnju.

Rašigadić dodaje da se radi o cikličnom stvaranju problema pri čemu se ne rješavaju suštinski problemi, dok se sa druge strane nalazimo u permanentnoj izbornoj kampanji. Naglašava da ove političke snage nemaju odgovore na suštinska pitanja.

Prirodno je, da ako se čitavo vrijeme gradi politička karijera na zaštiti jedne etničke grupe, dodaje Huskić, a da na tome planu i na planu pomiranja i upostavljanja boljih odnosa nije ništa uradilo, da se postojeća politika kreće u ovakvim narativima. 

"Ovdje se ne radi o skretanju pažnje sa suštinskih stvari nego o permanentnom izvoru problema na koje se uvijek neko može pozvati", dodaje Huskić.

Gosti Teme TV1 komentarisali su jučerašnju posjetu predsjedništva BiH zvaničnom Beogradu i potez gospodina Izetbegovića

Rašidagić smatra da se radi o debaklu vanjske politike BiH jer se pokazalo da ne postoji niakav konsenzus. Dodaje da je Izetbegović uradio nešto na što je bio primoran, jer je predsjedavajući Predsjedništva Čović pokušao prenijeti suverenitet BiH na Srbiju, te se stavio u službu druge države.

tema-tv1-3

Huskić je mišljenja da pitanje priznanje Kosova uvjetovano stavom srpskih stranaka te da nema potrebe da se dio suvereniteta BiH prenosi na Srbiju. Istakao je da Čović pokušavao prikupiti jeftine političke poene, iako nije računao sa dobrom reakcijom Izetbegovića. Naveo je da povjerenje među članovima Predsjedništva više uopće ne postoji.

Marić smatra da već odavno postoji netrpeljivost između Izetbegovića i Čovića. Mišljenja je da uprkos Izetbegovićevoj izjavi, Srbija biti ta koja će odlučiti o stavu BiH o priznanju Kosova, iako se to ne voli u ovdašnjoj javnosti čuti.

Komentarišući odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Huskić je naveo da ga je izenadila reakcija premijera Plenkovića, i čelništva HDZ-a Hrvatske.

"Način na koji su primili presudu i davali izjave u medijima su bile veliko razočaranje, jer smo svi očekivali da je Hrvatska jedna od onih zemalja koja se uspjela da otrgne balkanizmu i upostavi zreliju političku scenu, međutimo sada vidimo pokušaj HDZ-a da se presuda interpretira kao presuda jednom narodu", rekao je.

Rašidagić je kazao reakcije hrvatskih vlasti pokazuju da je politika Hrvatske postala sama sebi svrha, te da to pokazuje da ne mogu napraviti otklon od prošlih vremena iako su članica EU, što je predmetom šoka u samoj Evropskoj uniji. Dodao je da su i Plenković i Grabar Kitarović svjesni toga da je aspurdno govoriti o reviziji presude ali su to izjavljivali zbog unutarnjih političkih odnosa i potreba koje proističu iz toga.

Marić je dodala da i sam narod želi da ga se laže, pa otuda i takve reakcije hrvatskih zvaničnika. Navela je da se od Plenkovića očekivala drugačija reakcija, a ne onakva koja mu je narušila ugled na međunarodnom planu a unutar Hrvatske javnosti nije uspio da profitira, te da je Plenković posjetom Mostaru to pokušao da sanira.

Kazala je da je vrh države Hrvatske pokušao prebaciti odgovornost osuđenih za zločine na pleća naroda, isto kao što radi Čović u slučaju HNS-a.

(Vijesti.ba)