15°C
Mostar 22°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

07.12.2017 / 21:16 BiH - Debata u Sarajevu

Najveći problem BiH radikalne ideologije na vlasti, odnosno sama vlast

Najveći problem BiH radikalne ideologije na vlasti, odnosno sama vlast
Foto: Vijesti.ba
Najveći problem u Bosni i Hercegovini su one radikalne ideologije koje su na vlasti, odnosno sama vlast već dvije decenije, istaknuto je večeras na debati pod nazivom "Možemo li prevenirati ekstremizan" održanoj u organizaciji Američkog kutka Sarajevo- JU Biblioteke Sarajevo.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Nerzuk Ćurak rekao je da je BiH, nažalost, sada suočena s instrumentalizacijom deradikalizacije od aktivnih politika a upravo njih treba deradikalizirati jer zemlju vode u haos i beznađe.
 
Naglasio je da je svijet upao u zamku da svu pluralnost svede na pitanje radikalizacije i onda nužne deradikalizacije, a svijet nije tako jednostavan posebno ako se uzme u obzir da procesi radikalizacije nisu vezani samo za jednu ideologiju i interpretaciju neke religije nego mnogo šire - za brojne političke ideologije.
 
- U posljednje vrijeme prisutna je profesionalizacija i ekspertizacija tog pitanja, što nije dovoljno već je potrebna upravo demokratizacija i najšira javna debata o tome kako bi izbjegli moguće jednodimenzionalne pristupe koji su duboko politički instrumentalizirani - naveo je Ćurak.
 
Izet Beridan, također profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, naglasio je da su ekstremizam i radikalizam koje "smo 90-ih preživjeli na prostoru bivše Jugoslavije" doprinijeli razvoju radikalizma u cijelom svijetu - u islamskom svijetu zbog situacije u kojoj su se našli bh. muslimani - ali da radikalizam i radikalne politike koje su nastavile djelovati poslije rata doprinose radikalizaciji Evrope.
 
- Već danas neke političke vođe vrlo zdušno komuniciraju s radikalnim evropskim partijama u Francuskoj, Poljskoj i Austriji, i koliko god se vremena potroši da se neki prostor radikalizira mnogo više vremena treba da se on deradikalizira - kazao je Beridan. 
 
Pojasnio je da radikalizam predstavlja političke akte koji nastaju na ideologijama koje zacrtaju određeni politički cilj i uspjevaju u onoj mjeri u kojoj se radikaliziraju pristalice, a deradikalizacija je dug proces u kojem omladinu treba učiti šta je mir.
 
- Nadam se da su oligarhije koje su na vlasti na prostorima bivše Jugoslavije ustanovile da se ratovima više ne mogu postići ozbiljni ciljevi - potcrtao je Beridan.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo