Sarajevo -1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 21:04h Politika - Parlament FBiH

U Federaciji BiH dvije nove upravne takse

U Federaciji BiH dvije nove upravne takse
Dvije nove upravne takse bit će uvedene u Federaciji BiH osmog dana od objave Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi u Službenim novinama Federacije BiH.

To je taksa za rješenje o prijemu državljanstva za osobe koja imaju status izbjeglice, koja iznosi 100 KM.
 
Druga je taksa za posebnu saglasnost za obavljanje poslova fizičke zaštite novčanih riznica, praćenje, osiguranje prijevoza novca i prijevoza novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti, poslove zaštite pravnih osoba u čijoj strukturi kapitala Federacija ima vlasnički udio, kao i pravnih osoba koje proizvode, rabe i skladište radioaktivne tvari, eksploziv, nuklearno gorivo i otpatke te za ljude i okoliš druge opasne i štetne tvari, koja iznosi 30 KM.
 
Dodatno, ukida se plaćanje porezne takse za uvjerenje o stanju poreskih obaveza u iznosu od 15 KM, što omogućava lakši i jeftiniji pristup informacijama o stanju poreznih obaveza za podnosioce zahtjeva.
 
Ovo je omogućeno nakon što je danas na vanrednoj sjednici Dom naroda, a ranije Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio zakonske izmjene i dopune, koje je bilo potrebno izvršiti jer je od početka primjene Zakona od 1998. do danas došlo do značajnih organizacionih promjena koje se odnose na ministarstva, kao i nadležnosti za izdavanja određenih spisa.
 
Zato su urađena i potrebna usaglašavanja iznosa takse iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Došlo je do usklađivanja takse za sticanje državljanstva stranih državljana koji imaju priznat status izbjeglica u BiH sa iznosom u Republici Srpskoj i uvođenje plaćanja takse za posebnu saglasnost iz člana 26. Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine.
 
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH je usvajanjem navedenih zakonskih izmjena završena. 
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!