Sarajevo 0 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 20:50h Politika - Zeleno svjetlo u domovima PFBIH

Odobreno stupanje na snagu rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH

Odobreno stupanje na snagu rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH
Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.694.426.725 KM, a koji je manji u odnosu na usvojeni budžet Federacije BiH za 2017. godinu u iznosu od 50,2 miliona KM, stupit će na snagu po objavi u Službenim novinama Federacije BiH.

To je omogućeno jer je predložene izmjene i dopune budžeta FBiH za 2017. godinu danas odobrio Dom naroda, a jučer Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.
 
Tom prilikom federalni premijer Fadil Novalić obrazložio je da je donošenje rebalansa bilo potrebno, između ostalog, zbog neplaniranih prihoda po osnovi sredstava iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od oko 72,5 miliona dolara.
 
Dio tih sredstava u iznosu od 7,7 miliona KM, bit će usmjeren i za izmirenje obaveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivrednicima.
 
Kapitalni izdaci i transferi povećani su za 116 miliona KM odnosno za 300 posto u odnosu na planirane i ovo je prevashodno rezultat raspoređivanja sredstava klirinškog duga na izgradnju putne infrastrukture.
 
Predviđen je, kaže Novalić, kapitalni transfer JP Autoceste FBiH u iznosu od 107 miliona KM, koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje gdje se namjerava usmjeriti 100 miliona KM i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug, gdje se namjerava usmjeriti sedam miliona KM.
 
Rebalansom su također planirana sredstva od GSM licence koja će u narednom periodu biti uplaćena u budžet FBiH od Vijeća ministara u iznosu od ukupno oko 4,5 miliona KM, a koja su namjenjena za izgradnju magistralnih i lokalnih cesta.
 
Dodatnih 7,5 miliona KM usmjereno je u izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću iz namjenskih sredstava putničke avio takse.
 
Jedan od razloga za rebalans je i potpisani sporazum Vlade Federacije BiH sa boračkim udruženjima u kojem je preuzeta obaveza zamrzavanja trenutnih sredstava koja se izdvajaju za te kategorije, te planiranje Transfera za rješavanje socijalno-statusnih pitanja boraca.
 
Tako je sedam miliona KM usmjereno za deset najvećih boračkih udruženja od posebnog značaja za Federaciju BiH.
 
Implementacijom rebalansa predviđeno je  povećanje broja uposlenih u okviru Vrhovnog suda kako bi se započela procedura prijema sudija, ali i tužilaca u Federalnom tužilaštvu već u ovoj godini, a što se nalaže u nastavku implementacije seta antikoruptivnih zakona.
 
Kapitalni izdaci i transferi povećani su za 111.739.336 KM. S druge strane, smanjena je potreba za zaduživanjem s obzirom da su iskorišteni vlastiti izvori finansiranja.
 
- Prihodi od poreza povećani su za ukupno 49,3 miliona KM što je rezultat poboljšane naplate prihoda od indirektnih poreza i prihoda od poreza na dobit. Također, neporezni prihodi su povećani za 90,5 miliona KM kao rezultat pojačane naplate prihoda od krajnjih korisnika koji su na temelju svojih kreditnih obaveza dužni iste uplaćivati u budžet FBiH - istakao je Novalić. 
 
Kada su u pitanju rashodi rebalansa budžeta FBiH za 2017. godinu, tekući rashodi smanjeni za 33,8 miliona KM. Smanjeni su i izdaci za kamate s obzirom da je Vlada odustala od emisije ukupno 100 miliona KM trezorskih zapisa zbog poboljšane likvidnosti budžeta.
 
Uz izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta Federacije, odobreno je stupanje na snagu i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2017. godinu.
 
- Finansijska stabilnost budžeta Federacije BiH je jedan od nultih prioriteta Vlade a dokaz tome je  i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane odnosno  nisu uopšte bile u finansijskim izvještajima - poručio je federalni premijer Fadil Novalić povodom donošenja rebalansa budžeta FBiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!