Sarajevo 1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 20:36h Regija - Projekt u pripremi

Svjetska banka daje 150 miliona eura za jačanje zapadnog Balkana

Svjetska banka daje 150 miliona eura za jačanje zapadnog Balkana
Izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva izjavila je danas da ta finansijska institucija priprema projekt vrijedan 150 miliona eura za jačanje regionalne integracije na zapadnom Balkanu.

"Uvođenje najnovijih tehnologija, kao i poboljšanje infrastrukture na graničnim prijelazima olakšat će protok i trgovinu u regionu. Očekivane koristi od projekta su oko miliona dolara godišnje", rekla je Georgieva na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu" u Sofiji.
 
Obraćajući se učesnicima konferencije, bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je Balkan cjelina i da treba da ubijediti Brisel da ne stvara probleme, već da donosi prosperitet.
 
"Politički smo već naučili lekcije. Sada građani žele da vide drugu fazu, a to je kakvu korist imaju od toga. Na nama je da radimo zajednički radi boljeg života svih ljudi u regionu", naglasio je Borisov.
 
Konferenciji je prisustvovala i premijer Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da je za Srbiju prioritet završetak Koridora 10.
 
Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uvjerenje da će izgradnja koridora osam i 10 približiti balkanske države evropskoj integraciji i da će pomoći ekonomskom razvoju.
 
U fokusu debata bile su mogućnosti za jačanje evropske integracije zemalja regiona i realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, što je i prioritet bugarskog predsjedavanja Vijećem EU.
 
Bugarska će predsjedavanje EU preuzeti 1. januara 2018. godine.

 

(Vijesti.ba / SRNA)
 


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!