Sarajevo 0 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 17:53h Politika - Hrvatski intelektualci za TV1

Jasna je i materijalno dokazana osuda odgovornosti hrvatske politike u ratu u BiH

Jasna je i materijalno dokazana osuda odgovornosti hrvatske politike u ratu u BiH
Grupa uglednih hrvatskih intelektualaca i osoba iz javnog života uputila je otvoreno pismo Saboru i Vladi Hrvatske da obešteti žrtve logora koji su postojali na prostoru nekadašnje tzv. Herceg-Bosne.

Intelektualci navode da je vlast u Herceg-Bosni bila direktna ekspozitura Franje Tuđmana i Gojka Šuška, da su HVO-om komandovali visoki oficiri HV-a, što potvrđuju brojne pisane izjave, naređenja i stenografisani razgovori objavljeni u javnosti puno prije prošlosedmične pravomoćne presude. Osuđuju Tuđmanovu politiku nastojanja pripajanja dijela BiH Hrvatskoj kao politiku nedostojnu jedne demokratske države, a zločine u Dretelju, Heliodromu, Stocu, Stupnom dolu kao nemoralan i dugoročno štetan postupak.

Potpisnici pisma upućenog Vladi i Saboru Želimir Brala i Rada Borić za TV1 posjećaju da se hrvatska javnosti prošle sedmice suočila sa presudom Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali". 

"Pismo intelektualaca ponovo je otvorilo raspravu koja je neko vrijeme bila zaklonjena, tačnije rečeno, gurnuta pod tepih, o jednom dijelu nečasnog postupanja Hrvatske prema BiH, dakle o dijelu hrvatske politike iz tih godina, koja nije cijela bila negativna, ali koja po sudu demokratske javnosti svakako mora biti osuđena. Tu prvenstveno mislim na politiku koja je zaista nedostojna, nemoralna i dugoročno štetna po Hrvatsku, kao što su zločini u izvedbi te politike koje su hrvatske snage počinile na primjer u Ahmićima, logorima Heliodrom, Dretelj i slično", kazao je Brala. 

On je rekao da je Haški tribunal u slučaju "Prlić i ostali" sudio i presudio pojedincima, a ne Hrvatskoj niti hrvatskom narodu, bilo da se radi o Hrvatima u Hrvatskoj ili Hrvatima u BiH.

"Suđenje je bilo pojedincima koji su osuđeni zato što su se pod njihovim rukovodstvom i pod njihovom komandom dogodile ružne stvari i zločini. Dakle, nije tačno da je to presuda Hrvatskoj, još manje hrvatskom narodu. Tačno je da je to presuda šestorici pojedinaca, a oni pripadaju hrvatskom narodu. U takvoj vrsti suđenja i takvoj vrsti presuda nije bilo moguće izbjeći kontekst za koji sada neki političari, pa i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, tvrde da predstavljaju i presudu Hrvatskoj. Ponoviću, to nije presuda Hrvatskoj, ali je jasna i materijalno dokazana osuda odgovornosti hrvatske politike za događanja u tom periodu", konstatovao je on. 
Rada Borić osvrnula se na govor hrvatske predsjednice pred Savjetom bezbjednosti UN-a. 

"Vrlo je neobično da predsjednica Hrvatske u Savjetu bezbjednosti UN-a govori nešto kao da ne poznaje i ne želi znati za činjenicu da je taj isti Savjet bezbjednosti još daleke 1996. godine osudilo sudjelovanje Hrvatske i hrvatskih vojnih formacija u BiH. Nije stoga neobično da ne samo ona, nego i premijer Andrej Plenković, kao jedan od koraka mogućeg žalbenog postupka na presudu u Hagu, misle se obratiti tome istom UN-u", istakla je Borić. 

Mišljenja je da javnost u Hrvatskoj, od pojave američkog predsjednika Donalda Trampa, svjedoči vrlo neobičnom korištenju alternativnih činjenica, za koje smatra da u ovom momentu služe za stišavanje euforije hrvatske javnosti. 

"Pritom, dužnosnici hrvatskog Sabora i hrvatska Vlada na čelu sa Plenkovićem moraju se odlučiti da li im je Haški sud politički sud i kako je moguće da im nije politički sud kada hrvatski genereali dobijaju oslobađajuće presude u tome istome Hagu. Naime, ono što se upravo u Hrvatskoj događa, a bojim se da je Hrvatska tek ogledalo i svih drugih nacionalnih, da ne kažem nacionalističkih zajednica, jeste da kada se sudi našim zločincima, onda je to nepravda, a kada se sudi drugima, onda je to pravda. Mislim da pravda ipak ne bi trebalo da ima dva aršina", zaključila je Borić. 

 

(Vijesti.ba)