Sarajevo -1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 16:59h Svijet - Lider SPD-a

Schulz želi "Sjedinjene Evropske Države" do 2025. godine

Schulz želi
Čelnik njemačkih Socijaldemokrata Martin Schulz, potencijalni budući partner u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel, pozvao je u četvrtak na stvaranje "Sjedinjenih Evropskih Država" do 2025.

Schulz je uputio emotivni apel za jedinstvenijom Evropom na federalnom principu na kongresu SPD-a koji bi trebao odlučiti da li će ta stranka lijevog centra ući u pripremne pregovore o formiranju nove koalicijske vlade s Merkel.
 
"Želim evropski ustavni ugovor koji bi stvorio federalnu Evropu", kazao je Schulz, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, predlažući pisanu konvenciju građanskom društvu i građanima.
 
Ugovor bi potom bio predstavljen svim državama članicama na ratifikaciju, dok oni koji to odbiju automatski napuštaju blok, predložio je Schulz u govoru na kongresu u Berlinu koji je okupio oko 600 delegata.
 
"On je predložio kao ciljnu godinu 2025., stoljeće nakon što je SPD prvi put progovorio o "Sjedinjenim Evropskim Državama".
 
Schulz je izjavio da samo jedinstvenija Evropa može da se nosi s izazovima poput borbe protiv klimatskih promjena ili bavljenja masovnim migracijama, prisiljavanja internetskih divova poput Googlea i Facebooka da poštuju građanska prava ili sprečavanja velikih kompanija da izbjegavaju poreze.
 
"Evropa je naše životno osiguranje. To nam je jedina šansa da držimo priključak za drugim velikim regijama u svijetu", kazao je Schulz.
 
Također je iznio argumentaciju da bi jačanje EU zaustavilo napredovanje nacionalista s krajnje desnice, pozivajući se na pomake koje su ostvarili u Njemačkoj, kao i u Austriji, Danskoj, Finkoj, Francuskoj i Holandiji.
 
"Ako ne promjenimo kurs, ako ne ojačamo Evropu na praktične i konkretne načine, onda će te snage pobijediti", upozorio je on.
 
Ponovio je da bi eurozona trebala imati veća ulaganja i zajedničkog ministra finansija i budžet.
 
Schulz je izjavio da bi, ukoliko SPD opet završi u vladajućoj koaliciji s Merkel, njemački stav prema Evropi trebao da se odmakne od insistiranja na mjerama štednje koje su zagovarali Merkel i njen bivši ministar finansija Wolfgang Schaeuble.
 
"Bog zna da Evropska unija ne može priuštiti sebi još četiri godine njemačke politike prema Evropi u stilu Wolfganga Schaeublea", kazao je on, izazivajući aplauz, prenosi AFP.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još