Sarajevo 0 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 15:43h Svijet - UNICEF

Milioni beba u opasnosti od oštećenja mozga zbog zagađenog zraka

Milioni beba u opasnosti od oštećenja mozga zbog zagađenog zraka
Skoro 17 miliona beba živi u područjima gdje je zagađenje zraka najmanje šest puta veće od međunarodnih graničnih vrijednosti, zbog čega te bebe udišu otrovan zrak i ugrožen je razvoj njihovog mozga, navodi se u najnovijem izvještaju Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

U izvještaju pod nazivom "Opasnost u zraku" istaknuto je da zagađenje zraka ultrasitnim česticama može oštetiti moždano tkivo i ugroziti kognitivni razvoj, što vodi ka cjeloživotnim posljedicama i smetnjama, saopćeno je iz UN-a.

- Ne samo da zagađivači štete plućima beba koja se još razvijaju, oni mogu trajno naškoditi mozgu koji se također još uvijek razvija, a s time i njihovu budućnost - kazao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Satelitski snimci pokazuju da južna Azija ima najveći udio beba mlađih od jedne godine koje žive u područjima najteže pogođenim zagađenjem, te da 12,2 miliona beba živi na prostorima gdje je zagađenje zraka šest puta veće od međunarodnih graničnih vrijednosti koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Istočna Azija i regija Pacifika dom je za više od 4,3 miliona beba koje žive u takvim područjima.

U izvještaju se navodi da su ultrasitne čestice toliko male da mogu ući u krvotok, doputovati do mozga i oštetiti krvno-moždanu barijeru, što izaziva upalu nervnog sistema.

Kako bi se smanjio štetan utjecaj na dječji mozak, savjetuje se da roditelji smanje izlaganje djece isparenjima duhanskih proizvoda, šporeta i plamena za grijanje kod kuće.

Također se savjetuje ulaganje u čistije, obnovljive izvore energije, pristupačan javni prevoz, zelene prostore u urbanim područjima, te bolje opcije upravljanja otpadom kako bi se spriječilo sagorijevanje štetnih hemikalija.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!