Sarajevo -1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 14:39h Regija - Svjetska banka

Podrška konkurentnosti trgovine i transporta na zapadnom Balkanu

Podrška konkurentnosti trgovine i transporta na zapadnom Balkanu
Zemlje zapadnog Balkana će unaprijediti učinak svojih glavnih transportnih koridora i proširit će trgovinu uz podršku planiranog projekta Svjetske banke, koji je najavljen danas.

Projekt olakšavanja trgovine i transporta osmišljen je radi pojednostavljivanja prelaska granica, unapređivanja efikasnosti logističkih usluga i  korištenja modernih tehnologija za poboljšanje prijevoza tereta i putnika i bržeg dolaska roba do potrošača.

Glavna izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva izjavila je da će građani zemalja zapadnog Balkana vidjeti da će troškovi transporta biti smanjeni, a trgovina proširena u okviru Projekta olakšavanja trgovine i transporta.

- Procijenili smo da će koristi biti reda veličina od milijarde dolara godišnje, što je važan doprinos regionalnim naporima za poticanje rasta i stvaranje radnih mjesta i prilika za više ljudi - rekla je Georgieva.

Georgieva je govorila na Konferenciji o snažnijoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bio premijer Bugarske Boyko Borissov. Konferencija je osmišljena radi razvijanja načina za daljnje napredovanje rasta i razvoja u zemljama zapadnog Balkana i ubrzano ostvarivanja njihovih ambicija vezanih za priključivanje EU.  

Konferenciji na visokom nivou prisustvovali su premijer Albanije Edi Rama, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, predsjednik Kosova Hashim Thaci, premijer Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te premijerka Srbije Ana Brnabić.

Georgieva je navela da je za lidere zapadnog Balkana važno da se okupe radi napredovanja prekogranične ekonomke saradnje u transportu, trgovini, te povezanosti, što će promovisati rast poslovanja.

- Posvećeni smo pružanju podrške svakoj od zemalja u ostvarivanju njenih ciljeva, uz istovremeno povezivanje regiona sa širim tržištima EU i globalnim tržištima - dodala je Georgieva.

Svjetska banka već investira u unapređivanje transportnih veza na cijelom Balkanu. Radi na zatvaranju određenih nepokrivenih oblasti uz koridore 8 u Makedoniji i 10 u Srbiji. Očekuje se da će unapređenja na Koridoru 8 skratiti trajanje putovanja od Sofije do Skoplja za kamione sa šest na tri i po sata, saopćeno je iz Svjetske banke.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!