Sarajevo -1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 14:09h Politika - Nakon sastanka s Čubrilovićem

Hadžiabdić: Ne smije se situacija u vezi s Mostarom prenijeti na cijelu BiH

Hadžiabdić: Ne smije se situacija u vezi s Mostarom prenijeti na cijelu BiH
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas u Banjoj Luci da je nedopustivo da se u Mostaru od 2008. godine ne održavaju izbori i da to predstavlja ozbiljno kršenje principa redovnih izbora u BiH i ne bi trebalo da se prenese na cijelu državu.

-To nije dobra slika i ne smije se dozvoliti da se takva situacija prenese na državni nivo. U CIK-u ne vidimo potrebu da se to prenese na cijelu državu - ukazala je ona.

CIK će, kaže, po aktulenim zakonskim rješenjima, ako se ne promjene, za šta još ima vremena, imati obavezu da raspiše izbore 8.i 9.maja 2018., koji bi se održali 7.oktobra naredne godine.

Nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, Hadžiabdić je rekla da će u tom slučaju RS dobiti kompletnu vlast, BiH će imati Predsjedništvo i Predstvanički dom Parlamnetrane skupštine BiH, bit će izabrani poslanici u Predstvanički dom Parlamenta FBiH, te u deset kantonalnih skupština.

-U ovom momentu nedostaju odredbe o tome koliki se broj delegata bira iz pojedinih kantona i imamo pet mjesec da parlament nađe nađe da to implementira. Ako do toga ne dođe, CIK će sagledati i iskoristiti sve zakonske mogućnosti da odredi broj delegata, ako joj to zakon bude dozvolio - precizirala je Hadžiabdić u izjavi novinarima.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je precizirao da je na satnku razmatrano pitanje neusklađenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a s Izbornim zakonom BiH.

Bilo je riječi i o pitanju preispitivanja izbornih jedinica i broja mandata dodjeljenih svakoj izbornoj jedinici.

Čubrilović je, nakon sastanka, izjavio je novinarima da se na sastanku govorilo o problemima primjene pomenutih zakona u praksi, jer postoji mnogo nedorečenosti.

Kazao je da su, kada je riječ o izbornim jedinicama, uočene nepravilnosti u vezi s raspodjelom poslaničkih mandata na štetu određenih izbornih jedinica prilikom izbora poslanika u Narodnu skupštinu RS-a i Parlamentarnu skupštinu BiH.

-Narodna skupština RS-a će pokušati da sagleda sve mogućnosti i u saradnji s CIK-om vidjeti da li nešto u tom smislu treba i može da se mijenja. Ako postignemo saglasnost, to bi trebali da završimo do maja 2018. godine, odnosno proglašenja datuma izbora u BiH - rekao je Čubrilović.

Na sastanku bilo riječi i o nepravilnostima u izbornom procesu, radu lokalnih izbornih komisija, angažmanu ljudi iz političkih partija u izbornom procesu, te načinu i mogućnostima otklanjanja tih nepravilnosti.

Također, govorilo se i o različitoj sudskoj praksi kada se odlučuje o predmetima u vezi sa sukobom interesa, jer je uočeno da sudovi za iste slučajeve u vezi sa sukobom interesa donose različite odluke, što, kako je rečeno, stvara probleme u radu kako političkim partijama tako i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još