Sarajevo -1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 12:56h Kultura - Jasminko Halilović

Nagrada Muzeju ratnog djetinjstva ima poseban značaj za male muzeje

Nagrada Muzeju ratnog djetinjstva ima poseban značaj za male muzeje
Muzejska nagrada Vijeća Evrope 2018. dodijeljena Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu ima veliki značaj za cijelu muzejsku scenu jugoistočne Evrope, a poseban značaj ima za male muzeje - ocijenio je danas osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

On je na konferenciji za medije organiziranoj povodom dodjeljivanja jedne od dvije najznačajnije muzejske nagrade na svijetu - Muzejske nagrade Vijeća Evrope u okviru programa "Evropski muzej godine", podsjetio da u 40 godina koliko se ta nagrada dodjeljuje nikada nije pripala muzejima na području jugoistočne Evrope.

Uručuje se za izvrsnost u muzejskoj djelatnosti, doprinos dinamici evropske muzejske scene te izniman doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa.

Muzej ratnog djetinjstva našao se u konkurenciji 40 finalista, među kojima su bili i neki od najvećih i najpoznatijih evropskih muzeja, uključujući Science Museum London, The Design Museum London, Azerbaijan Carpet Museum, Money Museum Frankfurt, Helsinki City Museum i drugi.

- Ova nagrada je presedan za bh. kulturnu scenu, jer u Evropi djeluje više od 20.000 različitih muzeja. Želimo da ona promovira male muzeje u toj industriji, smatram da oni mogu imati veliki odjek i doseg van granica matične države, a i Muzej ratnog djetinjstva se pretvara u internacionalnu platformu - istaknuo je Halilović.

Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek smatra da je Muzej ratnog djetinjstva podsjetnik na sve što se dešavalo tokom rata u BiH i upozorenje da se takve strahote više nikada ne ponove. Odao je počast osnivaču Jasminku Haliloviću i njegovom timu na osnivanju muzeja koji služi kao primjer kako građani mogu graditi nešto vidljivo i vrijedno.

- Mislim da je to razlog zašto mu je dodijeljena nagrada - što je proistakao iz takve inicijative. Dodijeljena mu je zbog snage ideje. Ne nalazimo se u nekoj luksuznoj palači, ovdje je važna srž i vrlo impresivna svjedočenja djece o ratu, što je važnije od bilo čega drugog - kazao je on.

Predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća ICOM BiH i saradnica Evropskog muzejskog foruma, u čijoj saradnji se dodjeljuje spomenuta nagrada, Alma Leka naglašava da Evropski muzejski forum djeluje u 47 zemalja te da su muzejske nagrade koje dodjeljuje najprestižnije.

Potcrtala je da se Muzejska nagrada Vijeća Evrope dodjeljuje za izniman doprinos razumijevanju evropske kulturne baštine, kao i da je o nagradi Muzeju ratnog djetinjstva jednoglasno odlučilo 13 članova žirija.

Nagrada će biti uručena u aprilu iduće godine na svečanosti u organizaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu, a zatim i u maju u organizaciji Evropskog muzejskog foruma u Warsawi, na svečanoj manifestaciji "Evropski muzej godine".

Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva ovom se nagradom pridružio najboljim evropskim muzejima koji su već dobili tu prestižnu nagradu, poput Jewish Historical Museum, The Bavarian National Museum, Portimao Museum te Churchill Museum London.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!