Sarajevo 0 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 11:42h Crna hronika - Vrhovni sud RS

Vučkoviću smanjena kazna za pokušaj ubistva bivše djevojke

Vučkoviću smanjena kazna za pokušaj ubistva bivše djevojke
Goranu Vučkoviću (44), iz gradiškog mjesta Seferovci, koji je prvostepeno osuđen na 11 godina zatvora za pokušaj ubistva svoje bivše djevojke Suzane Prerad (35), a koja je teško ranjena u eksploziji bombe, kazna je smanjena na osam godina, potvrđeno je "Nezavisnim".

Vrhovni sud RS, naime, odbio je kao neosnovanu žalbu okružnog javnog tužioca, i djelomično uvažio žalbu Vučkovićevog branioca.

Prethodno je u junu ove godine Vučkovića na 11 godina osudio Okružni sud u Banjaluci.

Prema optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, po kojoj je Vučković, dakle, proglašen krivim, on je u julu prošle godine u Aleksandrovcu, kod Laktaša, pokušao ubiti Preradovu, jer nije željela da s njim obnovi vezu.

Kako je navedeno, pred ulazna vrata stana svoje bivše djevojke ostavio je kesu s natpisom "Za Suzanu", u koju je stavio jedan čips namijenjen njenoj kćerki, hepo kocke za vatru, malo sitnih drva za potpalu i maskiranu ručnu bombu M52, koju je posebno uvio u koru od drveta.

On je, kako je navedeno u optužnici, bombu bivšoj djevojci ostavio u julu, a prethodno je u junu tri puta dolazio u kuću Preradove, ostavljajući utisak da je sve u redu i da joj ništa ne zamjera.

Bombu je, dakle, uvio u koru drveta i tako je prikrio da Preradova nikako nije mogla znati za nju, a pritom joj je ostavio i cedulju s porukom "Od druga, poz", računajući da će ostavljenim porukama potvrditi povjerenje djevojke u bezazlenost poklona.

"Znao je da će oštećena kad-tad ostavljeni 'poklon' upotrijebiti za potpalu vatre i da će bomba pod uticajem vatre eksplodirati, što se i desilo kada je je ona 16. jula, oko 16.30, zbog izuzetno hladnog vremena, sadržaj iz vrećice stavila u peć u dnevnom boravku stana", navedeno je u optužnici.

Nesrećna djevojka potom je potpalila, a kasnije i doložila vatru, kada je, kleknuvši ispred peći, ručna bomba M52, koju je naložila, eksplodirala.

"Usljed eksplozije, dijelovi peći i bombe su oštećenoj nanijeli teške povrede u vidu eksplozivne rane u regiji lica i razderno-nagnječnu ranu lijeve šake s opekotinama tog dijela ruke", stoji u optužnici.

Preradova je, inače, razvedena i ima maloljetnu kćerku, koja je, u vrijeme eksplozije, bila kod oca.

 

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!