Sarajevo -1 °C Petak 14.12.


07.12.2017. / 11:22h Politika - Predsjednik Političkog savjeta GS

Suljagić: Čovićeva izjava je skandalozna, podržavam intervenciju Izetbegovića u Beogradu

Suljagić: Čovićeva izjava je skandalozna, podržavam intervenciju Izetbegovića u Beogradu
Predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić ocijenio je danas kao potrebnu i mjerodavnu intervenciju člana Predsjednioštva BiH Bakira Izetbeglvića na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva koji je na izbiorima 2014. godine dobio 115.000 glasova i kao građanin BiH, Suljagić ističe da smatra skandaloznom izjavu Dragan Čovića o priznanju Kosova.

- Naime, vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH i bilo koja druga zemlja, uključujući i Srbiju, nema pravo veta na odluke suverene države Bosne i Hercegovine. U tom smislu, smatram da je mjerodavna i potrebna bila intervencija Bakira Izetbegovića koju podržavam. Smatram da je važno da se svi koji se bave javnim životom u BiH drže principa odbrane suvereniteta i interesa BiH, posebno imajući u vidu da su Hrvatska i Srbija izuzetno negativno nastrojene prema interesima BiH kao države jednakopravnih građana. Moje mišljenje o Izetbegoviću me ne spriječava da stanem u njegovu odbranu kada ga napadaju što radi ono što mu je ustavna i patriotska obaveza a to je odbrana interesa države za koju su živote dale hiljade najboljih sinova i kćerki naše domovine. Duboko se ne slažem sa politikom koju je Izetbegović vodio, posebno u odnosu na popuštanje HDZ-u, kao i SNSD-u, međutim, u ovom slučaju je postupio pravilno i nadam se da će nastaviti voditi politiku na način koji je pokazao jučer u Beogradu - naveo je Suljagić u saopćenju za javnost.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još