Sarajevo 1 °C Petak 14.12.


06.12.2017. / 19:50h BiH - Sjedinjene Američke Države

Podržavamo Haški sud, pozivamo ostale države da se pridržavaju presude

Podržavamo Haški sud, pozivamo ostale države da se pridržavaju presude
Predstavnica SAD-a, stalne članice Vijeća sigurnosti, izrazila je zahvalnost na radu Haškog suda te je kazala da je to prvi sud nakon nirnberškog i tokijskog koji je sudio za zločine učinjene protiv čovječnosti i za genocid. Postavio je važne presedane kao avangarda međunarodnog prava.

Kroz svoj rad Haški sud je uspostavio činjeničnu i depolitiziranu arhivu događaja koji su se dogodili tijekom rata. Haški sud je osudio mnoge vođe za rat na Balkanu. Podsjećamo na presudu za Ratka Mladića. Mladić je osuđen među ostalim za genocid u Srebrenici. Nadamo se da će ova presuda dati neku vrstu mira njegovim žrtvama.

SAD podržava Sud i poziva ostale države da se pridržavaju presude. Države ne mogu birati kako im se sviđaju presude. Da bi došlo do pomirbe na Balkanu, još jedna je zadaća pred mehanizmom  nasljednikom Haškog suda. Pozivamo sve države da snažnmo surađuju na razrješavanju preostalih slučajeva. SAD pozdravlja prebacivanja slučaja Vojislava Šešelja na nacionalni sud. SAD pohvaljuje i tužioca i podržavamo to da su slučajevi došli do kraja.

Pozdravaljamo restrukturiranje istraga nad bjeguncima. Trebaju se uhititi još osam bjeguncima. Tri bjegunca za zločine na području bivše Jugoslavije, a pet za zločine u Ruandi, kazala je među ostalim predstavnica SAD-a.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još