Sarajevo 1 °C Petak 14.12.


06.12.2017. / 16:13h Politika - Nastavak sluganskog odnosa

Ivanić i Čović se u Beogradu ponovo dodvoravali Vučiću

Ivanić i Čović se u Beogradu ponovo dodvoravali Vučiću
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović demantovao je u toku zajedničke konferencije za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem navode koje je nekoliko minuta prije iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Naime, Čović je jasno poručio kako je stav Predsjedništva BiH da slijedi politiku Srbije u vezi s priznavanjem Kosova.

Izetbegović je nakon ovoga rekao da će se stavovi BiH donositi u Sarajevu i da će ih donositi članovi Predsjedništva BiH, odnosno da se vanjska politika naše zemlje neće kreirati u Beogradu.

"Zamolio sam Čovića da to iznese kao vlastiti stav, a ne stav članova Predsjedništva BiH. Moj stav je da se politika vodi u BiH, uzimajući u obzir i stavove susjeda", rekao je Izetbegović.

U reakciji na Izetbegovićevu izjavu, član Predsjedništva Mladen Ivaniće je rekao ocijenio da se Izetbegovićeva reakcija velikim dijelom svodi na dodvoravanje vlastitoj biračkoj publici.

No, istina je upravo suprotna. Mladen Ivanić i Dragan Čović su bilo oni koji su se danas dodvoravali i to srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću srozavajući dignitet države i funkciju koju predstavljaju kao članovi Predsjedništva BIH stavom da će se o vanjskoj politici države koju pretstavljaju odlučivati u Beogradu.

Dodvoravanje Ivanića i Čovića Srbiji po pitanju Kosova samom je nastavak sluganskog odnosa ovog dvojca prema Aleksandru Vučiću, kakavb je već viđen prilikom pokretanja postupka revizje po tužbi BIH protiv Srbije pred Međunarodnim suom pravde.

 

(Vijesti.ba)