6°C
Mostar 9°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

27.11.2017 / 19:36 Komentari Duplirana kat. - Dr. Slaven Kovačević

Jednakost u pravima građana je EU princip, a predstavljanje naroda postoji tek u totalitarnim sistemima

Jednakost u pravima građana je EU princip, a predstavljanje naroda postoji tek u totalitarnim sistemima
Slaven Kovačević / Vijesti.ba
U ovo vrijeme često se vodi diskusija o pojmovima "konstitutivan" i "jednakopravan" koji svakako nisu sinonimi niti termini sa suprotnim značenjem, pa smatram kako je njihovo dovođenje u vezu izraz političkog neznanja pojednaca ili političke namjere tih istih ili nekih drugih pojedinaca.

Termin "konstitutivan" pregledom literature nalazimo u XIX stoljecu u Njemačkoj (iako ga ima i u prirodnim naukama) gdje se kaze da je to neko ko imenuje, utvdjuje ili donosi. 

U Daytonskom Ustavu BiH (engleska verzija, jer domaći prijevodi, kako reče OHR nisu službene verzije) koristi se termin "konstituent" sto bi značilo da je neko ustavotvoran, uz problem onih koji tako razmišljaju što se pored tri konstituentna naroda, u istoj rečenici alineje Ustava BiH kaze ...(u zajednici sa Ostalima) i građani BiH utvrđuju Ustav BiH." Time se konstutivnim narodima, makar oni bili konstituenti, ne daju veća prava nego onima koji to nisu, iako jedan dio političkih elita smatra da im termin "konastitutivan" daje veća prava ili veće ovlasti. To svakako nije tačno. 

Na slično pogrešan način, koristi se termin "jednakopravnost" što ne znači ništa drugo do jednakosti u pravima i trebalo bi se odnositi na sve građane jedne zemlje i to kao prezumcija, odnosno pretpostavljeno stanje. Nažalost, radi komoditeta političkih elita u BiH, bez obzira ko čini vlast, to najčešće nije tako, pa se jednakopravnost građana često žrtvuje za samo još jednu beneficiju političkih elita, što je recimo jedna od odlika totalitarnih sistema. Zato sam bio, jesam i biću za građansku BiH sa jednakopravnosti svih njenih građana, što je univerzalna svjetska vrijednost, u našem okruženju uobličena u Europsku pravnu stečevinu. 

Jednakost u pravima građana (a ne naroda kako to pojedini žele), odlika je svih normalnih i netotalitarnih sistema ili država, na čemu se ovdje još treba raditi i u čemu učešće trebaju uzeti svi oni koji žele postići jednakost u pravima. Na žalost, danas je jednakost u pravima ozbiljno narušena, kako zbog namjere većeg dijela političkih elita, tako i zbog neznanja onih koji bi se za nju kao fol zalagali, ali eto da budu jos malo u vlasti, da tamo ostanu ili ako već nisu da malo uđu u vlast, a jednakopravnost kome preostane. Tako neće moći.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo