Sarajevo -6 °C Nedjelja 25.02.


24.11.2017. / 19:52h BiH - Tvrdnje magazina Nacional

Hrvatska uz pomoć SAD-a lobira za oslobađajuću presudu Prliću i ostalima

Hrvatska uz pomoć SAD-a lobira za oslobađajuću presudu Prliću i ostalima
Hrvatska vlast lobira jer bi osuđujuća presuda, pogotovo ako se priznaju udruženi zločinački pothvat te odgovornost Franje Tuđmana, Gojka Šuška i drugih hrvatskih lidera, imala negativne posljedice, a Hrvatska bi bila zapamćena i kao agresorska sila u BiH.

Izvor dubinski upućen u rad i stanje Haaškog suda koji se povjerio Nacionalu tvrdi da hrvatska vlast snažno lobira sa saveznicima, a tvrdi se da među njima prednjači SAD, da se sruši optužnica za udruženi zločinački pothvat u predmetu ‘’Prlić i ostali’’ na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koja će biti izrečena 29. studenog.

‘’ZNAM DA ĆE DVA SUCA GLASATI ZA OSUDU, dva za oslobađanje od te optužbe, a na petog se vrši strašan pritisak. Ne mogu vam kazati njegovo ime, premda sam o svemu informiran’’, izjavio je za Nacional izvor blizak haaškom sudu. Izvor Nacionala ovu situaciju usporedio je s onom uoči izricanja pravomoćne presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kada je pritisak na suce također bio enorman…

(Vijesti.ba / Nacional.hr)


Komentari - Ukupno 116

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još