Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


24.11.2017. / 16:17h Politika - Dan državnosti BiH

Borenović: Nemam namjeru da obilježavam 25. novembar

Borenović: Nemam namjeru da obilježavam 25. novembar
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas u Banjaluci da nema namjeru da obilježava 25. novembar kao "dan državnosti BiH", jer na nivou BiH nema zakona o praznicima.

"Ovo je za nas dan bola i patnje, jer se sve, uz pritisak, želi iskoristiti na potpuno drugačiji način. Ne osporavamo dijelu BiH što slavi ovaj datum, kao što tražimo da niko nama ne osporava 9. januar - Dan Republike Srpske", rekao je Borenović. 
 
Govoreći o Komisiji za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj, Borenović je rekao da je PDP za člana komisije predložio Igora Crnatka. 
 
"Ako postoji iskrena namjera svih političkih predstavnika da se radi na stabilizaciji i normalizaciji političkih odnosa u RS i njenoj najvišoj zakonodavnoj instituciji, PDP je spreman za tako nešto. Mislim da su prijedlozi opozicije kvalitetni i idu u pravcu smirivanja političkih tenzija da bi Narodna skupština radila nesmetano, bio spriječen govor mržnje i poštivan zakon o javnom servisu", kaže Borenović. 
 
On je ponovio da je opozicija spremna i na usvajanje zakona o ispitivanju porijekla imovine, formiranje etičkog komiteta, te savjeta Republike Srpske, a s ciljem normalizacije odnosa. 
 
"O svemu što je u interesu Republike Srpske možemo da razgovaramo. Opozicija šalje poruke za dogovor i vjerujem da možemo uspjeti", naveo je Borenović. 
 
Komentarišući procedure u usvajanju budžeta Republike Srpske, Borenović tvrdi da je višegodišnja praksa da se budžet donosi mimo Zakona o budžetskom sistemu. 
 
"Kada je riječ o budžetu, vidljivo je da se povećava iznos koji ide za otplatu duga. Cilj je da budu isplaćene plate, vraćena kreditna zaduženja i nema nikakve razvojne komponente. Nema ništa ni od obećanja da će se ići sa restrukturisanjem kreditnih zaduženja i vidimo da će više od 100 miliona KM ići na plaćanje kamata za podignute kredite bez glavnice koja će biti 750 miliona KM", zaključio je Borenović.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još