Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


24.11.2017. / 15:59h BiH - Institut za nestale osobe BiH

Čengić: Na području Vlasenice otkrivene dvije masovne grobnice

Čengić: Na području Vlasenice otkrivene dvije masovne grobnice
Na lokalitetu Jelovačka česma, na području općine Vlasenica, otkrivene su dvije masovne grobnice.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je iz jedne masovne grobnice ekshumirano sedam žrtava. Riječ je o šest kompletnih posmrtnih ostataka i jednom nekompletnom tijelu.
 
Po njenim riječima, među ovim žrtvama pronađeni su posmrtni ostaci jedne žene.
 
- Iz druge masovne grobnice, koja je od prve udaljena nekih petnaestak metara, ekshumirano je osam nekompletnih posmrtnih ostataka. Vjerovatno da je dio ove masovne grobnice izmješten na drugi lokalitet -  navela je Čengić.
 
Dodala je da su, također, na području Vlasenice, na lokalitetu Ogradice, na površini terena, pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve. Riječ je o pojedinačnoj grobnici.
 
Kazala je da je u protekla tri dana na području Vlasenice ekshumirano ukupno 16 žrtava.
 
Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka kako bi se na temelju DNK analize utvrdio tačan identitet pronađenih posmrtnih ostataka.
 
Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom proteklog rata na ovom području.
 
- Osim posmrtnih ostataka, u masovnim grobnicama pronađeno je dosta odjeće, ženske dimije, muški sat, nakit i osobni dokumenti - napomenula je Čengić.
 
Ekshumacija na tom lokalitetu bit će nastavljena i u ponedjeljak, a ekshumacijom po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!