Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


24.11.2017. / 15:51h BiH - Demograf upozorava

Čavić: RS ostala bez oko 400.000 stanovnika

Čavić: RS ostala bez oko 400.000 stanovnika
Republika Srpska (RS) do danas je ostala bez oko 400.000 stanovika ili gotovo trećine svoje populacije - upozorio je danas demograf Aleksandar Čavić ukazujući da se moraju odmah poduzeti konkretne sistemske mjere s ciljem poboljšanja ove situacije.

- Bilo koja mjera, koja bi za cilj trebalo da ima povećanje nivoa rađanja i smanjenje emigracionog talasa, mora da bude jasna i dugoročna, s obzirom na to da ovaj demografski problem nije nastao u kratkom periodu i rješenje nije moguće naći u ad hoc mjerama – rekao je Čavić, nakon okruglog stola o temi "Program obnove RS - demografska obnova", koji je danas održan u Banjoj Luci u organizaciji PDP-a.
 
Naglasio je da je neophodno usvojiti populacionu politiku, čija bi dva centralna elementa bila pronatalitetna i migraciona politika RS-a te set mjera koje će dati rezultate u smislu zaposlenih žena majki.
 
Da je demografija prioriteno pitanje za RS ukazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, ističući da su u ovoj oblasti prisutni zabrinjavajući trendovi, što traži mnogo aktivniju pronatalitetnu politiku.
 
- U RS je lani bilo više umrlih, nego rođenih za oko 4.500 osoba, dok je prije 16 godina taj podatak bio mnogo pozitivniji u smislu rođenih – naglasio je Borenović.
 
Predstavnici ove stranke razgovarali su s demografima, sociolozima i predstavnicima udruženja porodica sa četvoro i više djece kako uspostaviti dugoročne mehanizme popravka stanja u ovoj oblasti.
 
- Ovo je za nas prioritet i mora uslijediti demografska obnova RS-a – naglasio je Borenović.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još