Sarajevo 18.2 °C Srijeda 25.04.


24.11.2017. / 11:24h Politika - Predsjednik FBIH

Čavara: "SDA, SDP, DF, imaju isti cilj - da Hrvatima izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH"!

Čavara:
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervju za HHS govorio je o tome hoće li prihvatiti ostavke ministara SBB-a, čije je podnošenje najavio lider te stranke Fahrudin Radončić, te izmjenama Izbornog zakona koje su predložili SDA, te SDP i DF

Čavara je potvrdio kako stabilne parlamentarne većine u Parlamentu Federaciji BiH nema, što se moglo vidjeti i na ovosedmičnom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, a vidljivo je odavno i iz istupa lidera vladajućih stranaka.

Na izravno pitanje hoće li prihvatiti ostavke ministara SBB-a i pod kojim uvjetima, Čavara je odgovorio potvrdno.

"Slična situacija je bila sa strankom DF. Tada sam procjenjivao što je najbolje uraditi u interesu F BiH i kako bi se očuvao rad institucija. Mislim da nije zahvalno govoriti unaprijed ako nešto bude bit će ovako ili onako. Nadam se da će i SBB prvenstveno voditi računa o funkcioniranju Federacije i interesima svih stanovnika i na temelju te procjene povlačiti političke poteze", rrekao je Čavara.

Čavara je također rekao kako nije realna rekonstrukcija parlamentarne većine s obzirom da velikog izbora stranaka nema i teoretski je to SDP i DF, "a javnosti je poznato koliko je to moguće".

Predsjednik Federacije BiH se osvrnuo i na SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koje se odnose na popunjavanje Federalnog doma naroda i izborna pravila za Mostar. 

- Nevjerojatno koliko besramno se pokušava obmanuti javnost da je veće pravne snage Ustav F BiH od Ustava BiH i da se Izbornim zakonom F BiH mogu regulirati izbori suprotno Izbornom zakonu BiH. Pa čak  predlažu izmjenu Ustava F BiH od strane 9 izaslanika Bošnjaka u dijelu Ustava koji regulira popunu klubova naroda u Domu naroda na način da se iz svakog kantona bira najmanje jedan izaslanik, čak ako nije ni izabran u skupštinu što bi dodatno stvorilo mogućnost manipulacije i lažnog predstavljanja Hrvata i Srba. Kako bi se stvorili uvjeti za formiranje 2018. neke nove Alijanse ili Platforme, rekao je Čavara.

On smatra da SDA nije predložila izmjene Izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH zato što im odgovara postojeće stanje.

- Zbog jednostavnog razloga što za namjere biranja Hrvatima njihovog predstavnika odgovara postojeće stanje. Još se u javnosti sve otvorenije govori kako je izdaja bošnjačkih interesa ukoliko bi Hrvati mogli birati svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH, rekao je Čavara.

Negativno je ocijenio i prijedlog izmjena izbornog zakona koji su predložoile dvije opozicione partije-SDP i DF. 

-Grčevito se želi zadržati postojeće stanje i obmanuti javnost, i umjesto izmjene Izbornog Zakona BiH sukladno Odlukama Ustavnog suda BiH, želi se po ugledu na RS donijeti entitetski Zakon, a u njemu rješenja kako bi se zaobišle Odluke Ustavnog suda BiH.

 

(Vijesti.ba / SB)


Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još