Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


23.11.2017. / 22:59h BiH - Emir Suljagić

BH Telecom ima milione za đogovske vijesti na PINK-u, a nema za dopisnika u Hagu

BH Telecom ima milione za đogovske vijesti na PINK-u, a nema za dopisnika u Hagu
Odgovornost medija je velika. Nisam ja u poziciji da kritikujem, niti mogu govoriti o tome kako koji medij treba voditi svoju uređivačku politiku. Međutim, mediji u Srbiji su bili na nivou 1993. Pink je objavio vijest, i ono je Risto Đogo 1993., kazao je u emisiji "Tema TV1", Emir Suljagić.

Tokom 25 godina rada Haškog tribunala, Bosna i Hercegovina je u periodu 2,5 godine imala samo jednog stalnog novinara, a to sam bio ja. U isto vrijeme, iz Beograda je bilo tuce novinara koji su svaki dan proizvodili onu vrstu laži koje danas slušamo u svim srbijanskim medijima - podsjetio je Suljagić.

"Gore sam otišao, i to treba da uđe u zapisnik, zahvaljući jednoj suludoj odluci Senada Pećanina koji je smatrao da "Dani" trebaju imati dopisnika u Haagu, što je bilo potpuno neodrživo, ali mi smo to nekako uspjeli razvlačiti na 2,5.godine.Nije se moglo sve stići, ni mentalno, po 12 sati dnevno slušati to što sam ja slušao 2,5 godine, a i vratio sam se otud između ostalog zato što za to nije bilo više para", pojasnio je Suljagić.

Napomeno je da je istovremeno u Haagu bilo mnogo srbijanskih novinara.

 "U isto vrijeme, iz Beograda je bilo tuce novinara koji su svaki dan proizvodili onu vrstu laži koje danas slušamo u svim srbijanskim medijima. Sve laži što smo jučer pročitali, mogli smo pročitati i 2002. tokom suđenja Miloševiću", rekao je.

Naglasio je, da shodno takvom stanju treba zaboraviti na neke velike projekte pošto s tim nema ko da se bavi.

"BH Telecom ima para da da milion maraka godišnje PINK-u koja objavljujuje đogovske vijesti, a nema 100 hiljada maraka koliko košta dopisništvo iz Haaga, da pošaljete gore dvojicu ljudi, odnosno dvoje novinara. Prema tome, zaboravite gospodo na neke velike projekte, tipa, da prenesemo kopiju arhiva Tribunala u Sarajevo. Zaboravite na to! Ovi ljudi da se bave time? Njima to apsolutno ne pada na pamet", rekao je Suljagić.
 

(Vijesti.ba)