Sarajevo -6 °C Nedjelja 25.02.


23.11.2017. / 22:44h Politika - Sadik Ahmetović za TV1

Presuda Mladiću ostaje za historiju, nadam se katarzi u Srbiji

Presuda Mladiću ostaje za historiju, nadam se katarzi u Srbiji
Ljudi koji u u BiH doživjeli agresiju i stradanje ne mogu dočekati nikada pravdu, jer je ona na ovim prostorima imaginarna. Porodice ipak mogu biti zadovoljne kaznom Ratku Mladiću, poručio je u Dnevniku TV1 Srebreničanin Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka u PS BiH.

Djela Mladića u šest općina nisu okvalificirana kao genocid, već kao zločin protiv čovječnosti. Ahmetović kaže da jeste očekivao presudu za genocid i u drugim mjestima, ne samo u Srebrenici.

"Radi se o skoro istoj presudi, kada je kvalifikacija u pitanju, kao i za Radovana Karadžića. Razlika je što je Mladić dobio doživotnu robiju, a Karadžić 40 godina. Drugačije je i to što su nabrojane osobe koje su činile udruženi zločinački poduhvat. Kvalifikacije koje je dobio za šest općina su jako teške i ostaje zapisano šta se desilo u BiH“, kaže Ahmetović.

Kao 26-ogodišnjak, susreo se s Mladićem, bježeći iz Srebrenice. Kada je Mladić ušao u autobus u kome se i on nalazio, nije otkrio da je iz Srebrenice.

"Znao sam i vidio ogromne zločine. Znao sam o kakvom se monstrumu radi. Mislio sam da će i taj autobus završiti kao i mnogi drugi, gdje je većina pobijena“, istakao je Ahmetović.

16 godina poslije, Ahmetović je bio na mjestu državnog ministra sigurnosti kada je Mladić uhapšen. Tvrdi da je rukovodstvo Srbije iz tog perioda, na čelu s Borisom Tadićem, imalo aktivnu ulogu u hapšenju optuženih za ratne zločine.

"Tada je Srbija isporučila 40 optuženih. Sadašnje rukovodstvo ima šansu, na osnovu presuda u Hagu, da se suoči s istinom i napravi katarzu zbog odnosa sa BiH i zbog u regiji. Imam utisak da se pomalo balansira i ne smije se prihvatiti prava istina s kojom se jedino može iskoračiti u budućnost“, poručio je Ahmetović.

Reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na presudu Mladiću ocijenio je izbalansiranom. Čudnim je ocijenio i to da se o presudi još nije oglasio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. 

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)