Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


23.11.2017. / 16:02h Komentari - Sergej Sergio Šotrić

Sramim se zločina i molim za oprost u ime onih koji nisu okrvavili ruke

Sramim se zločina i molim za oprost u ime onih koji nisu okrvavili ruke
Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru Segej Sergio Šotrić oglasio se na svom Facebooku profilu povodom presude izrečene Ratku Mladiću jučer u Hagu.

Šotrićev komentar prenosimo u cijelosti:

Zahvalan sam sudskom vijeću Haškog tribunala, za izricanje današnje presude! Iskreno saosjećam sa svim nevinim žrtvama Ratka Mladića i njegovih pomagača, iskreno saosjećam sa članovima porodica nevinih žrtava i njihovim prijateljima. Iskreno se nadam kolektivnom pokajanju srpskog naroda, iskreno se nadam što skorijem izvinjenju zvaničnih predstavnika srpskog naroda našim komšijama i susjedima za patnju koja im je nanesena u agresiji na RBiH.

Moja mala malenkost je to već bezbroj puta učinila, ali i danas osjećam ljudsku potrebu, da kažem:

Dragi moji ljudi Bosne i Hercegovine, ja koji u ratu protiv Bosne i Hercegovine ni mrava nisam zgazio, stidim se i neizmjerno patim zajedno sa svima, koji su bili žrtve ratnih zločina, počinjenih pod plastom odbrane "vitalnih nacionalnih interesa" naroda mojih slavnih predaka (koji se u grobu okreću zog Ratka Mladića i njemu sličnih).

U moje ime i u ime moje familije, iskreno molim za oprost ljudima, koji nisu okrvavili ruke, koji se - kao i ja - iskreno stide i bezrezervno osuđuju ratne zločine, koji su učinjeni uzurpiranjem imena naroda, kojem (svojim rođenjem) pripadaju.

Iskreno se nadam, da će nam biti oprošteno, ono što je oprostiti vrlo teško - ono što je oprostiti skoro nemoguće - iskreno se nadam da će nam biti poklonjena šansa, da zajedno gradimo zajednički život u trajnom miru.

Rahmet i pokoj duši, svim žrtvama genocida - ratnih zločina, koje su počinili ratni zločinci - pripadnici srpskog naroda!

 

Piše: Sergej Sergio Šotrić

(Vijesti.ba)