Sarajevo -5 °C Nedjelja 25.02.


23.11.2017. / 13:59h Politika - Unapređenje sigurnosti žena

Borovac i Rusten potpisale Sporazum o grantu vrijednom više od 185.000 KM

Borovac i Rusten potpisale Sporazum o grantu vrijednom više od 185.000 KM
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ambasadorica Kraljevine Norveške Guri Rusten danas su u Sarajevu potpisale Sporazum o grant sredstvima u iznosu od 917.000 norveških kruna (više od 185.000 KM) namjenjenih realizaciji projekta “Unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH”.

Borovac je istaknula da Kraljevina Norveška predstavlja jednog od najznačajnijih donatora i partnera izrazivši zahvalnost na dosadašnjoj, izuzetno značajnoj pomoći Bosni i Hercegovini u oblasti vladavine prava, jačanju civilnog društva, razvoju institucija i posebno jačanju pravosuđa u BiH.

Projekat doprinosi provedbi Istanbulske konvencije Vijeća Evrope, kao i drugih strateških dokumenata BiH u oblasti ravnopravnosti spolova, kao što su Gender akcioni plan BiH za period 2013-2017, i Akcioni plan za implementaciju UN Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“ u BiH (2013-2017).

Aktivnosti u okviru tog projekta bit će usmjerene ka unapređenju kvaliteta usluga sigurnih kuća za žene i djecu - žrtve rodno zasnovanog nasilja, uključujući i nasilje u porodici, a što je jedna od prioritetnih obaveza koje proističu iz Istanbulske konvencije.

Sredstva iz projekta bit će usmjerena i za nabavku opreme, kako bi sigurne kuće bile adekvatno opremljene i potpuno operativne.

U okviru tog projekta bit će usvojeni novi i podržani već usvojeni lokalni akcioni planovi za provođenje UN Rezolucije 1325, a kojima se unapređuje sigurnost žena i djevojčica u njihovim lokalnim zajednicama, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!