Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


23.11.2017. / 13:50h Politika - Poslanica SBB-a

Zana Marjanović inicirala izmjene Krivičnog zakona FBiH

Zana Marjanović inicirala izmjene Krivičnog zakona FBiH
Poslanica Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Zana Marjanović uputila je u proceduru Nacrt zakona o dopunama Krivičnog zakona FBiH čiji je cilj utvrđivanje strožijih mjera zaštite i sankcija u slučaju internet nasilja, tzv. cyberbulling, saopćeno je iz SBB-a.

Cilj te inicijative je da zatvori pravne praznine u vezi s nezaštićenošću građana u internet sferi.

 Izuzetno brzim razvojem digitalnih mreža i naprava koje čine internet sadržaj pristupačnim svim uzrastima, postalo je neophodno zakonski regulisati i ovu oblast.  

Najmanje 80 posto djevojčica i djevojaka mlađih od 18 godina izloženo je nekom obliku nasilništva ili zlostavljanja putem interneta, najčešće putem širenja ličnih i intimnih informacija na facebooku ili video zapisa putem youtube kanala.

Kada je riječ o nasilju u porodici, centri za pravnu pomoć građanima, kao i pravne institucije, izvještavaju da je nasilje u većini slučajeva propraćeno, omogućeno ili ojačano nasilničkim ponašanjem na društvenim mrežama ili elektronskim putem.

U isto vrijeme, nasilje i zloupotreba djece i maloljetnika, te njihovo vrbovanje u svrhu prostitucije, prodaje, ili ropstva u 21. vijeku se planira, jača, izvodi i omogućava elektronskim putem, naročito korišćenjem društvenih mreža.

Usvajanje Nacrta zakona o dopunama Krivičnog zakona FBiH, koji je predložila poslanica Marjanović, prvi je korak ka adekvatnom reguliranju i sprečavanju djela zlostavljanja u virtuelnom svijetu i zaštiti građanki i građana FBiH, saopćeno je iz Pres-Centra SBB-a.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!