19°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

22.11.2017 / 23:53 Politika - Bez reakcije

Čović prešutio presudu Mladiću

Čović prešutio presudu Mladiću
Dragan Čović / Vijesti.ba
U moru reakcija na doživotnu kaznu zločincu Ratku Mladiću danas se ipak izdvojilo nereagiranje predsjedavajućeg Predsjedništva države na čijem je tlu ovaj zločinac počinio, kako je to sudsko Vijeće navelo, zločine koji su "među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".

Dragan Čović danas je prisustvovao svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u bazi Bagram u Afganistanu. Služba za odnose s javnošću medije je doslovno zatrpala saopštenjima, fotografijama i video materijalom Čovićevog posjeta. No, izostala je očekivana reakcija na presudu Mladiću.

Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rezultat presude nije izenadio.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena. Presudu Mladiću komentirali su i pozicija i opozicija u Saboru RH. Nadaju se da će biti potvrđena i u drugostepenom postupku.

Reagirala je čak i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Kaže da je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti.

Je li Ratko Mladić i za Dragana Čovića simbol brutalnosti i genocidnosti ili možda heroj, kako ga je nazvao Milorad Dodik, danas javnost nije mogla doznati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo