Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


22.11.2017. / 18:31h BiH - O presudi Mladiću

Biserko: Svi dokazi izvedeni pred sud su nešto što Srbija nikad neće moći poricati

Biserko: Svi dokazi izvedeni pred sud su nešto što Srbija nikad neće moći poricati
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je, povodom današnje presude Ratku Mladiću, kako je ona očekivana.

- Mislim da je dobio najveću moguću kaznu. Presuda kao presuda je veoma važna, bez obzira na to što Mladić nije osuđen i po prvoj tački optužnice za genocid u šest općina. Mislim da su svi dokazi, koji su izvedeni pred Haški tribunal, zapravo nešto što Srbija nikada neće moći poricati, odnosno Srbi generalno, oni koji su učestvovali u tome. Ova presuda je, kao i ona kod Radovana Karadžića, ključna za razumijevanje rata u Bosni i Hercegovini - rekla je Biserko.

Naglasila je da je potpuno druga stvar sada što Srbija organizovano negira i glorificira Mladića kao ratnog heroja.

- Ta vrsta poricanja neće moći izdržati vrijeme, s obzirom na to da je cijeli svijet upoznat sa tim zločinom i onim za što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić odgovorni. Ono što mene zabrinjava jeste što su sve ove presude koje su precizno opisale rat u BiH, nisu utjecale na uređenje unutrašnje BiH. Dejtonski sporazum je zapravo nagradio srpsku stranu. Presuda nije imala nikakvog utjecaja na ono kako će se BiH dalje razvijati ukoliko se ne provedu neke druge mjere, u smislu revizije Dejtonskog sporazuma i reorganizovanja BiH na drugim osnovama. To je ipak jedno moralno pitanje koje ostaje, ne samo za cijeli region već i Evropu - zaključila je Biserko.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još