Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


20.11.2017. / 19:42h Politika - Prezentiran programski dokument

Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta BiH uz jačanje ekonomije

Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta BiH uz jačanje ekonomije
Programski dokument nazvan "Prijedlog nove bošnjačke politike", koji ukazuje na potrebu formiranja političke snage kojoj će primarno djelovanje biti očuvanje suverenosti Bosne i Hercegovine uz jačanje njene ekonomije, prezentiran je večeras u Sarajevu.

Ovaj dokument predstavlja rezultat višemjesečnog rada pripadnika akademske zajednice bošnjačkog naroda uključujući akademika Muhameda Filipovića, uz priloge akademika Dževada Jahića, profesora Muriza Spahića i Muharema Karamujića, te predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića.
 
Kao autor, ne čijim smjernicama je ovaj dokument i zasnovan, Filipović je večeras ukazao na nepostojanje istinske zajedničke politike za poboljšanje stanja u državi, podsjećajući da politiku u BiH mogu izjavama diktirati bh. i regionalni političari, odnosno da se politika formira od slučaja do slučaja.
 
- Politika koju su provodile neke grupe nikada nije bila utemeljena na jasnom pogledu na BiH. Potrebno je utvrditi kakva je BiH država i kakvi zakonu u njoj moraju biti, ali i ko je odgovoran za to - pojasnio je Filipović.
 
Stava je da je potrebno oformiti jaku demokratsku opoziciju koja će biti opozicija cjelokupnom društvenom stanju u zemlji, a ne nekoj od političkih stranaka, te Filipović dodaje da tome najviše mogu doprinijeti mladi ljudi kojih se budućnost zemlje i najviše tiče.
 
Akademik Jahić pojasnio je da se nova politika mora posmatrati kao jedinstvena i zajednička čiji je jedini cilj da se sačuva država BiH te da se apsurdi koji se BiH dešavaju što je moguće prije otklone, odnosno da se krene naprijed. 
 
- Političke partije u početku su imale dobre namjere, ali se mnogo toga dogodilo. Primjetan je uticaj Srbije i Hrvatske, ali i stalno svojatanje BiH te sve to traži od građana da se osvijeste i razumiju da je vrijeme podjela i kalkuliranja iza nas - kazao je Jahić.
 
Pojasnio je da ovaj pokret ne znači da je to stranka koja po svaku cijenu nastoji doći na vlast nego se ovdje radi o pokretu koji nastoji apelirati na postojeće stranke i sve one koji imaju cilj ili predznak bosanski ili bošnjački, da se ujedine i sačuvaju BiH.
 
Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podvukao je da je ovaj dokument nastao u vremenu kada postoje prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te kada su politike iz prošlosti koje su radile na podjeli BiH i negiranju BiH itekako prisutne.
 
Večeras prezentirani dokument sadrži konkretna programska opredjeljenja Bošnjaka i svih drugih patriota, prvenstveno vezana za vlastiti angažman, poziva na investiranje u BiH, te upozorava da nema potrebe za isforsiranom podjelom na ljevicu, desnicu i centar unutar Bošnjaka.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još