Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


20.11.2017. / 15:24h Svijet - Poginulo najmanje 20 osoba

Grčka vlada izdvaja višemilionski iznos za žrtve poplava

Grčka vlada izdvaja višemilionski iznos za žrtve poplava
Grčka vlada je saopćila u ponedjeljak da će osigurati hitna kompenzacijska sredstva u visini od više miliona eura stotinama domaćinstava pogođenim bujičnim poplavama zapadno od Atine u kojima je 15. novembra poginulo najmanje 20 osoba.

Stotine domova i poslovnih prostora uništeno je u priobalnim gradovima Mandra i Nea Peramos kada je bujica blata i vode udarila u naselja izgrađena uz isušene jarke u podnožju jednog planinskog lanca, podsjeća Reuters.

Dvadeset osoba je poginulo, a dvije se vode kao nestale nakon ovog potopa, što je najveći broj žrtava u poplavama od 1977. godine kada je poginulo više od 30 osoba.

Ova katastrofa je pokrenula optuživanja i upiranja prsta zbog percipirane nesposobnosti grčkih vlasti da djeluju na osnovu prethodnih upozorenja da su područja s lošom infrastrukturom i nelegalnom izgradnjom podložna poplavama.

Kritičari su također pitali zašto se odgađaju projekti za sprječavanje poplava.

Vlasti će ponuditi žrtvama poplava po 5.000 eura za domaćinstva i 8.000 eura za firme, kazao je glasnogovornik vlade Dimitris Tzanakopoulos.

On  je za Reuters rekao da će ovaj iznos doći iz državnog budžeta, ali nije precizirano o kojem iznosu se radi.

Ova pomoć će biti daleko veća nego pomoć na koju stanovnici imaju pravo, te će je činiti 60 posto vladine pomoći i 40 posto beskamatnog kredita.

Bujične poplave su pogodile mnoga područja u Grčkoj, uključujući naselja u kojima se urbanistički propisi često krše.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!