Sarajevo -6 °C Nedjelja 25.02.


20.11.2017. / 14:18h BiH - Sjednica Izvršnog odbora

Savez penzionera FBiH pozvao na usvajanje novog Zakona o PIO-u

Savez penzionera FBiH pozvao na usvajanje novog Zakona o PIO-u
Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici pozvao je na usvajanje Zakona o penziono-invalidskom osiguranju (PIO) FBiH kako ga je predložila Federalna vlada jer su zahtjevi penzionera njime obuhvaćeni.

Podsjetili su da su ovaj savez i Savez županijskih udruga umirovljenika Mostar na protestima 25. oktobra s Vladom usaglasili minumum svojih zahtjeva te su pozvali oba doma Federalnog parlamenta da zakon podrže u parlamentarnoj proceduri.

- Ne prihvatamo da se naše usaglašene odredbe s Vladom koje su utkane u Zakon mijenjaju na bilo koji način, a naročito je neprihvatljivo da se u Zakonu privilegira bilo koja kategorija penzionera - naveli su u saopćenju.

Za njih zahtjev policijskih službenika nije opravdan jer bi ta kategorija bila privilegirana u odnosu na druge kategorije penzionera, a zbog specifičnosti i težine posla ova kategorija ima veće plate i beneficirani staž.

U slučaju da zakon ne bude usvojen, Izvršni odbor Saveza penzionera najavio je organiziranje masovnih protesta ispred zgrade Federalnog parlamenta kao što je bio slučaj prije 20 godina kada je na proteste izašlo više od 100.000 penzionera.

Poručili su svima koji su protiv donošenja prijedloga novog Zakona o PIO-u da su oni zapravo protiv penzionera, te su najavili da na narednim izborima za njih neće glasati, podsjećajući da imaju 650.000 glasača, saopćeno je danas iz Saveza penzionera u FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još