Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.

19.11.2017. / 21:16h BiH - Sergej Sergio Šotrić

Završena prva faza radova na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Uspješno je završena 1. faza radova – osnovnog grubog čišćenja Partizanskog spomen groblja u Mostaru , što je preduslov za ulazak u sljedeću fazu radova - obnove i trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine.

Ovim povodom saopštenjem za javnost obratio se Sergej Segio Šotrić, Predsjednik "Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru", čije saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Radnici dva mostarska komunalna preduzeća „Parkovi“ i „Komos“ jučer su u poslijepodnevnim časovima uspješno završili 1. fazu radova – osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH, kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Danas smo (pojedini članovi „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“) inspicirali cijeli lokalitet (u prilogu foto galerija), te nakon što smo se na licu mjesta uvjerili u odlične rezultate, zadovoljstvo nam je ovim saopštenjem obavijestiti domaću i svjetsku javnost, da je 1. Faza radova – osnovnog grubog čišćenja Partizanskog spomen groblja završena, te da smo spremni za ulazak u sljedeću fazu radova, do konačne obnove i trajne zaštite nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine – Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Radovima, koji su startovali prije 9 dana (10.11.17) bilo je obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća sa ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije, što je bilo neophodno uraditi, kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama. Tehnički rukovoditelj radova Milica Dogan (istovremeno i član „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“) istakla je na samom početku radova da bi po stručnoj procjeni, ovi radovi trebali potrajati 7 do 10 radnih dana, zavisno od vremenskih prilika.

Imam veliko zadovoljstvo konstatovati, da su radnici dva mostarska komunalna preduzeća „Parkovi“ i „Komos“, već nakon samo 8 radnih dana (od kojih je jaka kiša 2 dana ometala radove) – juče u poslijepodnevnim časovima - uspješno završili 1. fazu radova – osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH - kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru!

Nakon više od 10 godina institucionalne nebrige grada Mostara, nepoštivanja službenih nadležnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti, želim reći, da me današnji odličan rezultat ispunio velikim zadovoljstvom, te se u tom smislu želim prije svega posebno zahvaliti radnicima komunalnih preduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i njihovim rukovodiocima na profesionalnosti i brzini izvršavanja preuzetih obaveza.

Moju zahvalnost i čestitku želim uputiti i na adresu Načelnika Odjela za komunalne poslove Grada Mostara - Omera Pajića, koji je i sam na početku radova posebno istakao zajednički angažman mostarskih komunalnih preduzeća - zahvaljujem se i čestitam gospodinu Pajiću na njegovom angažmanu i zaslugama za završetak svih planiranih radova u ovoj fazi prije predviđenog roka.

Ispunjava me ponosom i činjenica, da su dobri ljudi Mostara i prijatelji našeg projekta - obnove i trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine - svaki dan rada na ovom lokalitetu, organizirali doručak za sve radnike komunalnih preduzeća „Parkovi“ i „Komos“. Njima upućujem moju duboku ljudsku zahvalnost!

Želim da podsjetim javnost, da sam prije mjesec dana izabran za presjednika "Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", na mjesto preminulog Radmila Brace Andrića, te da sam odmah i bez oklijevanja preuzeo konkretne aktivnosti i mjere usmjerene ka realizaciji postavljenog cilja. Ovu odgovornu dužnost obavljam pro bono, a sve troškove (napr. za avionske karte i slično), koji mi nastaju u toku obavljanja ove dužnosti, snosim iz sopstvenog džepa, želeći time i na ovaj način dati svoj doprinos što bržoj obnovi i trajnoj zaštiti Partizanskog spomen groblja – nacionalnog spomenika BiH.

Naravno, ni jedan čovjek ništa ne može postići sam - te sam sretan, da mi trenutno u ovom poslu, osim članova odbora, svesrdno (pro bono) pomaže i tim od 20tak kompetentnih ljudi, a ovaj tim jos kontinuirano raste. Imena članova moga tima i prijatelja ovog projekta (za sada) ne navodim javno, ali doći će vrijeme, kada ću sva njihova imena urezati zlatnim slovima u javni prostor.

Kao što je javnost već mogla da sazna, na moj urgentni poziv ljubazno su se odazvali predsjedavajući Vijeća ministara BiH - dr. Denis Zvizdić i premijer Vlade Federacije BiH – gosp. Fadil Novalić, koji su zajedno sa nama, kao i sa svojim brojnim saradnicima – prije 12 dana (u ponedjeljak 06.11.2017.) posjetili kompleks Partizanskog spomen groblja, gdje su se mogli uvjeriti u katastrofalne razmjere devastiranja ovog nacionalnog spomenika pod zaštitom države BiH. Dva premijera su, nakon obilaska spomeničkog kompleksa, položili cvijeće i odali počast poginulim antifašistima. O ovoj posjeti, najuticajniji elektronski mediji, novine i internetski portali, već su obavijestili javnost, prenijevši i izjave premijera, gospode Zvizdića i Novalića, da će bez odlaganja preduzeti sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, kako bi se aktivirao proces obnove i trajne zaštite ovog spomeničkog kompleksa. U radnom dijelu ove - sa naše strane organizovane - posjete, premijeri Zvizdić i Novalić upoznati su sa kompletnom projektnom dokumentacijom koju je pripremila Agencija „Stari grad“ Mostar, a koja sadrži i sva potrebna odobrenja i saglasnosti nadležnih gradskih i federalnih organa vlasti, što sugeriše da obnova Partizanskog spomen groblja može otpočeti čim se osiguraju neophodna finansijska sredstva.

Na ovom sastanku, dogovoren je red poteza kako lokalnih, tako i federalnih struktura vlasti, koje će, u skorom vremenu, osigurati da se na ovom spomeničkom kompleksu što prije pokrenu radovi na obnovi i zaštiti, sve do konačnog uređenja i sanacije cijelog spomeničkog kompleksa kako bi bio vraćen gradu i građanima Mostara u punom sjaju i privlačnosti. Shodno tome - 3 dana kasnije (u petak, 10.11.17.) su počeli radovi 1. Faze – osnovnog grubog čišćenje ovog nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine, koji su juče uspješno završeni.

Ovom prilikom želim još jednom javno iskazati moju duboku zahvalnost, kao i zahvalnost ostalih članova "Odbora za podršku obnove komleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", te i zahvalnost članova moga tima, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, dr. Denisu Zvizdiću i premijeru Vlade Federacije BiH, gospodinu Fadilu Novaliću, da su bez odlaganja preduzete sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, želim da im se zahvalim na svesrdnoj pomoći, na koju ćemo biti upućeni sve do okončanja uspješne obnove i trajne zaštite Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Vjerujem, da su domaća i svjetska javnost, kao i sve nadležne institucije, u međuvremenu informisane o ozbiljnosti i odlučnosti naše akcije, da obnovimo i trajno sačuvamo nacionalno blago naše države Bosne i Hercegovine – u ovom slučaju Partizansko spomen groblje u Mostaru. Na svaki (direktni i/ili indirektni) pokušaj ometanja, opstruiranja, usporavanja i/ili javnog difamiranja našeg rada, odgovorit ćemo snagom pravne države, u skladu sa važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine! Na svaku ponudu aktivne saradnje, pomoći i/ili podrške našem radu, odgovorit ćemo pružanjem ruke, imajući pri tom uvijek u vidu interese države Bosne i Hercegovine."

(Vijesti.ba)