Sarajevo -1 °C Petak 23.03.


15.11.2017. / 09:50h BiH - Direkor FUP-a u emisiji Posteno na FTV

Neko je ukrao milion maraka - Mjere Tužiteljstva u slučaju Registar su smiješne

Neko je  ukrao milion maraka - Mjere Tužiteljstva u slučaju Registar su smiješne
Poznavajući stanje stvari u ovom predmetu, ovdje su postojali vrlo ozbiljni razlozi za određivanje mjera pritvora za sve ove osobe, prije svega iz razloga, što se ovdje ne radi tek o zloupotrebi položaja kojom je oštećen budžet i slično, nego je pitanje ko je ukrao milion maraka kojih nemka. Ne kažem da su to osumnjičeni, možda je to neko drugi uradio, to Sud treba da utvrdi. Kjučna osoba iz ove grupe koja je obuhvaćena ovom istragom je u bjekstvu, prema tome to je dovoljan razlog za određivanje mjera pritvora, a mjere koje je predlagao tužitelj u ovom slučaju su čak i smiješne, kazao je Dragan Lukač direkor FUP-a govoreći u emisiji Pošteno o zadržavanju lica koja su privedena u akciji Registar.

Lukač je odbacio sumnje da FUP snosi odgovornost što su lica koja su prevedena u akciji Registar zadržana duže, kazavši da je to posljedica loše komunikacije između Suda i Tužiteljstva

"FUP nema nikakve veze sa tom pričom. Osobe koje su rješenju postupajućeg tužitelja zadržane 24 sata a koje su prije toga po rješenju FUP-a zadržane 24 sata, dok su bili u nadležnosti obrade FUP-a, i nakon toga predate postupajućem tužitelju koji u skladu sa zakonom donosi rješenja o zadržavanju u naredna 24 sata su isključivo pod ingerencijom tužiteljstva", kazao je Lukač.

Dodao je da je nadležni tužitelj odgovoran zašto ta lica nisu ranije puštena na slobodu.

"Da li su oni trebali biti pušteni, kad su trebali biti pušteni, FUP s tim nema nikakve veze", ustvrdio je Lukač.

Kazao je da je tužitelj u tome slučaju svoje rješenje morao staviti van snage.

"Tužiteljstvo je po rješenju o zadržavanju koristilo pritvorske prostorij FUP-a. Iste te mjere su mogle biti realizirane u pritvoru Suda BiH i to bi bilo logično, ali mi jednostavno pružamo tu uslugu zato što su pritvorski kapacitetu Suda skučeni. Prema tome mi kao organ u vezi ovih nesporazuma na relaciji Tužiteljstvo i Sud nemamo nikakve veze", kazao je.

Kazao je da je FUP-u Sud tek poslao obavijest a ne nikakvu naredbu da se lica puste iz pritvora, i da je po tome postupano, te naveo da očito postoji problem u komunikaciji Suda i Tužiteljstva koji se kako Lukač kaže međusobno traže, i da se FUP ne treba dovoditi u kontekst navedenog.

Lukač je u emisiji Pošteno govorio i o revizorskom izvještaju koji je bio inicijalna kapisla za istragu koju je vodio FUP. Ti izvještaji se odnose na 2013 godinu, a istraga je završena tek 2016.godine.

Lukač ipak kaže da istraga još uvijek traje.

"Istragu provodi Tužiteljstvo a ne policija. Policija postupa po naredbi Tužiteljstva. Kada je riječ o revizorskom izvještaju bilo koje vrste ono u svome sadržaju samo indicira moguću nezakonitost u kontekstu određenog krivičnog djela. Revizija se ne bavi utvrđivanjem krivičnog djela nego po svom shvatanju definira određene neusklađenosti u provođenju određenih postupaka u radu određenog organa koji se revizorski kontrolira", pojasnio je.

Kazao je da istraga tek treba da uđe u ozbiljniju fazu.

"Poznavajući stanje stvari u ovom predmetu, ovdje su postojali vrlo ozbiljni razlozi za određivanje mjera pritvora za sve ove osobe, prije svega iz razloga, što se ovdje ne radi tek o zloupotrebi položaja kojom je oštećen budžet i slično, nego je pitanje ko je ukrao milion maraka kojih nema. Ne kažem da su to osuminjičeni, možda je to neko drugi uradio, to Sud treba da utvrdi. Dakle, radi se o vrlo visokom iznosu, ne bih se složio sa nekim od advokata koji su sarkastično kazali, šta je milion KM za budžet bilo koji. Neka pitaju nekog umirovljenika šta je milion maraka", kazao je Lukač.

Druga stvar, nastavlja direktor FUP-a - ključna osoba iz ove grupe koja je obuhvaćena ovom istragom je u bjekstvu, prema tome to je dovoljan razlog za određivanje mjera pritvora, a mjere koje je predlagao tužitelj u ovom slučaju su čak i smiješne, a tiču se tek zabrane komuniciranja sa nekim svjedocima, kondukterima u tramvaju i tome slično - naveo je Lukač.

On se osvrno na pojedine navode u indikativnom tajmingu ove akcije pojasnivši da takve interpretacije služe u svrhu predizborne kampanje.

"U isto vrijeme, neki mediji prenose da se istraga vodi dvije godine. Molim vas, po tim teorijama zavjere i po tog logici jednostavno, vezivajući bilo kakvu prijavu za bilo koga, po toj logici policijski organi i Tužiteljstvo nikada ne bi mogli podnijeti nikakvu prijavu jer u nas je stalno neka predizborna kampanja. Ovaj predmet nema nikakve veze sa izborima, niti sa bilo kakvom političkom pozadinom i ja to odgovorno tvrdim", kazao je Lukač.

Sa druge strane, zašto ovo traje dvije godine - nastavlja direkor FUP-a - što se tiče FUP-a ovo je moglo biti završeno prije godinu i pol, i isključivo je do Tužiteljstva.

"Mi godinu dana čekamo nalaz vještačenja kojeg je zatražio postupajući tužitelj u ovom predmetu. Prema tome, tu nema ništa do policijskih organa u smislu nekog vremena, jer nam kažu da držimo predmet u nekoj ladici, pa smo ga navodno sad izvadili kad treba da bude predizborna kampanja. Ja razumijem ljude iz politike, oni se služe svim mogućim sredstvima, ali ne bi trebali ići tako nisko sa nekim diskvalifikacijama, jer istraga se ne vodi bez nadzora Tužiteljstva", rekao je Lukač.

Lukač je govorio i o medijskim napisima i interpretacijama da su uhapšeni visokopozicionirani SDP-a.

"Je li to policija objavila? Ja odgovorno tvrdim da iz policije nije mogla doći nikakva informacija te vrste niti bi ja kao njen čelni čovjek to ikada dozvolio. Izdali smo zvanično priopćenje nakon tih hapšenja, gdje jasno stoji da u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i u skladu sa Pravilnikom o suradnji policijskih i tužiteljskih organa, ko šta i kako u smislu obraćanja javnosti radi, i mi smo to do kraja ispoštovali. A to, da li je neko u medijima objavljivao da je neko član SDP-a, policijski organi s tim nemaju nikakve veze. Ja ne znam kojih stranaka su članovi ti ljudi. Moj bivši ministar je nakon toga bio i član DF-a, pa je tako i izabran za kantonalnog ministra, nakon prestanka mandata u ministarstvu unutarnjih poslova FBiH, prema tome ja i ne znam koje je stranke član, a pogotovo za ove ostale ljude ne znam, koje nikada nisam ni vidio u životu, kao Kačapora, i kako bi znao koje stranke je član", rekao je Lukač.

On se osvrnuo i na intervju koji je dao prof. Zlatko Lagumdžija.

" Saznao sam jednu informaciju iz toga intervjua koja me oprijedijelila da se odlučim da i dalje ostanem raditi ovaj posao. Razlog je što je on najavio da će u proljeće doći do oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, a ja ne mogu propustiti takvu situaciju. Ja sam ostao ovdje ove četiri godine da budem direktor upravo da spriječim da se ne narušava mir u BiH i da ova zemlja krene zdravijim putem prema EU, tako da ću vjerovatno iz tig razloga da vidim te koji će to tako zatalasati, i da to pokušam spriječiti", rekao je Lukač.

(Vijesti.ba)