14.11.2017. / 23:45h Dobar - Odgovoran čin

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i pored svega ide u posjetu Srbiji

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i pored svega ide u posjetu Srbiji
Unatoč negativnoj kampanji iz srbijanskih medija i od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je svjesno proizvedena pogrešnom interpretacijom onoga što je rekao jedan od članova Predsjedništva BiH, u vezi odnosa Bosne i Hercegovine prema Kosovu, iako je drugi član Predsjedništva kazao isto, što od strane predsjednika Srbije nije bilo kritikovano, unatoč agresivnoj histeriji iz Srbije prema Bosni i Hercegovini, predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao kolektivni organ prihvatilo je poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vućića za posjetu Srbiji 6.i 7 decembra.

Posjeta dolazi u trenutku kada se vodi rasprava o teritorijalnim pretenzijama Republike Srbije na dio teritorije Bosne i Hercegovine, sa ciljem okupacije hidroenergetskog potencijala Bosne i Hercegovine na rijeci Drini, pa je u tome kontekstu od izrazitog značaja. Biće to prilika da Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ zaštiti interese države Bosne i Hercegovine upravo tamo gdje se ti interesi najviše napadaju.

Također, treba očekivati, da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, iako država Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala državu Kosovo, iako su to uradile i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija -  uzimajući u obzir specifične okolnosti untar same Bosne i Hercegovine - izrazi poštivanje terirtorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i to da pozove na dijalog između vlasti u Beogradu i Prištini.

Sa druge strane, ukoliko od države Srbije i njenog predsjednika ka Bosni i Hercegovini dođe bilo kakvo izvinjenje zbog besmislenih napada koje država Bosna i Hercegovina trpi zbog nečijih svjesno krivih interpretacija, tim bolje. Ukoliko se to ipak ne desi, ostaje nada da će Predsjedništvo BiH još jednom ponoviti da poštuje državni integritet i teritorijalni suverenitet Republike Srbije.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak