14.11.2017. / 21:49h Svijet - Migrantska kriza

UN: Dogovor između EU i Libije o migrantima je 'nehuman'

UN: Dogovor između EU i Libije o migrantima je 'nehuman'
Evropska politika pomaganja libijskim vlastima u presretanju migranata i njihovom vraćanju u pritvor je "nehumana", saopćeno je u utorak iz Ujedinjenih nacija.

Čelnik UN-a za ljudska prava optužio je evropske zemlje za ignorisanje upozorenja o dogovoru postignutom s Libijom, izvještava BBC.
 
Vlasti tvrde da je zbog tog dogovora broj pritvorenih migranata drastično porastao, na skoro 20.000.
 
UN-ovi posmatrači koji su posjetili ove objekte kazali su da su vidjeli "hiljade izgladnjelih i istraumiranih muškaraca, žena i djece, natrpanih jedne na druge".
 
Zeid Ra'ad al-Hussein, visoki komesar UN-a za ljudska prava, rekao je da su migranti zatvoreni u hangare i da im je oduzeto dostojanstvo uskraćivanjem "pristupa osnovnim potrepštinama".
 
On je naveo da se situacija brzo pogoršava, te da je libijski sistem pritvaranja "pokvaren i da ga je nemoguće popraviti".
 
- Već od ranije loša situacija sada je postala katastrofalna - dodao je Hussein, zatraživši od međunarodne zajednice da prestane ignorisati ovaj problem.
 
Iz libijskog Odjela za borbu protiv ilegalne migracije (DCIM) su saopćili da se u njihovim objektima trenutno nalazi skoro 20.000 ljudi, što je značajan porast sa samo 7.000 koliko ih je bilo u septembru.
 
UN-ovi posmatrači koji su posjetili ove centre u Tripoliju su kazali da su migranti pritvoreni tamo prijavili premlaćivanja, mučenja i seksualno zlostavljanje.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!